Lehet, hogy éppen téged vár a komlói börtön!

Szerző: Horváth L. Balázs / PécsMa

Link: http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/lehet-hogy-eppen-teged-var-a-komloi-borton/

Dátum: 2016.07.27.
Elhárultak az akadályok a komlói börtön megépítése előtt, miután a kormány nemrég meghatározta a projekt finanszírozásának ütemtervét. Legkésőbb két év múlva félezer bűnöző lel átmeneti otthonra a mecseki városban – hacsak nem történik csoda, s a beruházás ellen tiltakozó civilek elérik, hogy ne épüljön meg a fegyintézet.

Már meg is kezdték a börtön alkalmazottak toborzását (bruttó 220 ezer forintot ígérnek az érettségivel rendelkező jelentkezőknek), így szinte biztos, hogy megépül a fegyintézet a baranyai városban. Mint ismert, Pécs nem, de Komló sikerrel járt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) által kiírt, új börtönök építésére meghirdetett tenderen. A komlói önkormányzat korábban megszondáztatta a helyieket arról, hogy épüljön-e börtön vagy ne az egykori bányászvárosban, mégis sokan vannak, akik ellenzik a beruházást, annak ellenére, hogy a felmérésben részt vevők jelentős hányada támogatta a projektet. A kormány nemrég ugyanakkor már arról is döntött, hogy négy másik település – Kunmadaras, Ózd, Kemecse és Csenger – mellett Komlón is elindulhat 2017-ben a fejlesztés.

Polics József polgármester szerint az önkormányzat minden demokratikus eszközt felhasznált a pályázat során.

– Legutóbb például a börtönnek helyet adó utca átnevezése kapcsán tartottam lakossági fórumot, mind Mecsekfalun, mind Körtvélyesen. A fegyintézettel kapcsolatban már megszülettek a döntések, amelyek kedvezőek számunkra. Az egész világon nincs olyan, hogy ha valami történik, akkor az ne sértsen valakinek az érdekét. Én nem tudom és most már nem is akarom meggyőzni a tiltakozókat, mert falra hányt borsó az egész időtöltés, ami ebben az ügyben velük történik – fogalmazott a városvezető.

Polics József hangsúlyozta, Komló érdeke, hogy ez a beruházás megvalósuljon és az állami foglalkoztatás itt történjen meg, hiszen a bányabezárás óta a város semmilyen foglalkoztatás-bővítést nem tudott elérni.

– Ez az első olyan komolyabb lépés, amelyet reményeim szerint még továbbiak követhetnek majd. Azt kérem mindenkitől, hogy vegyék ezt tudomásul, mert minden döntés demokratikus módon történt, demokráciában pedig a kisebbségnek is el kell fogadnia a többség akaratát.

Szilárd Anikó, a tiltakozó civilek egyik szószólója szerint a börtönnek helyet adó utca elnevezéséről szóló legutóbbi lakossági fórum résztvevői is hangoztatták, hogy nem értenek egyet a fegyintézet megépítésével, ezért nem támogatják az elnevezéssel kapcsolatos döntést.

– Egyelőre nem tervezünk további tiltakozó akciót vagy megmozdulást, mérlegeljük a lehetőségeinket – fogalmazott a tiltakozók szóvivője, aki hozzátette, hogy a település egyik nyugdíjas lakója, Halász Jenő egykori tűzoltóparancsnok nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök részére, amelyben a fegyintézet megépítésével kapcsolatos aggályaikat ecsetelte.

Komlón a tervek szerint 2017-ben kezdődhetnek meg az ötszáz férőhelyes börtön építési munkálatai, a kivitelezésben helyi vállalkozók működhetnek közre.


Címke:   börtönépítés toborzás munkalehetőség Komló