A boldog herceg rácsok mögött – Fiatal lányok börtön-színjátszóköre

Szerző: Hiros.hu

Link: http://hiros.hu/hirek/a-boldog-herceg-racsok-mogott-%E2%80%93-fiatal-lanyok-borton-szinjatszokore

Dátum: 2016.08.01.
„Felöltheti-e vajon az Öröm azt, amit a Fájdalom szőtt?” – Ilyen és ehhez hasonló mondatok töltik meg mostanában a Wéber Ede utcai börtön termeit. Az alábbi idézet Oscar Wilde: A boldog herceg című művéből való, az intézmény lányaiból verbuválódott színjátszókör éppen ennek az előadásnak a bemutatására készül.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a börtönök között színjátszóversenyt hirdetett. A kiírt pályázat a díszlet- és jelmeztervezéshez való pénzbeli hozzájárulásról szólt, az országos börtönszínházi találkozó résztvevői ezt pályázhatták meg. A legjobb csapatok megmérettethetik majd magukat az országos döntőn, amit augusztusban tartanak Budapesten, a József Attila Színházban. A kecskeméti Bács-Kiskun megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fiatalkorú lányai a szegedi fordulón ugyan nem jutottak tovább, a lelkesedésüket ez azonban cseppet sem törte le.

Ottjártunkkor éppen próba folyt: a fogvatartott fiatal lányok szövegkönyvvel a kezükben gyakoroltak, augusztusban ugyanis a Margaréta Otthon idős lakóit örvendeztetik majd meg az előadásukkal.

„Június eleje felé kezdtük el ezt az egészet próbálni, rögtön nagyon megtetszett a mese, amit a nevelőnő kiválasztott nekünk” – mesélte Szintia. A lányok heten vesznek részt az előadásban, három főszerep és több mellékszerep is van benne. A jelmezek és a díszlet elkészítésében egy külsős képzőművész-pedagógus volt a segítségükre, de a szereplők is tevékenyen részt vállaltak a folyamatban.

A próba ezúttal kicsit döcögősen zajlott, ez azonban nem meglepő: a szereplőgárda épp nagy változáson megy keresztül, a főszereplőt, Evelint másik intézménybe helyezik át, mivel időközben nagykorú lett. Magdolna most ismerkedik a szereppel, a többiek sokat segítenek neki, azt is elmesélték, hogy nagyon ügyesen halad a szövegtanulással. „Nem arról van szó, hogy nehéz lenne a szerep, inkább túl sok. Sok kis részletet kell elmondanom nekem ahhoz, hogy a jelenet rendesen lemenjen. Nagyon remélem, hogy idővel belerázódom majd.” – mondta a beugrószereplő.

A darabot Sinkó Éva őrnagy, vezető nevelő választotta, ő tartja a foglalkozásokat is. „Azt gondolom, hogy valahol az életben való mozgásukat, az életrevalóságukat is fejleszteni tudjuk a színjátszó foglalkozással. Ennek segítségével megtanulnak viselkedni, váratlan helyzetekhez jobban idomulni. Megtanulják azt is, hogyan nyilvánuljanak meg a színpadon, idegen emberek előtt, hogyan kezeljék az esetleges lámpalázat. Szerintem nagyon sokrétű az, amit a dologtól kapnak. Nem utolsó sorban egy irodalmi művel ismerkedhetnek meg a próbák során. Nem csak a szöveggel, hiszen a díszletépítés alatt szóba kellett kerüljön, hogy milyen társadalmi közegben játszódik, hol, mikor, milyenek voltak a körülmények akkoriban, ezáltal betekintést nyerhettek a történelmi ismeretekbe is.” – mesélte Éva.

Címke:   Kecskemét színjátszókör női fogvatartottak