Új létesítményekkel gazdagodott a pszichiátriai gondozás az olasz büntetésvégrehajtási intézményrendszerben

Szerző: Luana Ruscitti, Associazione Antigone, Fotó: Giorgio Raffaelli / liberties.eu

Link: https://www.liberties.eu/hu/news/opg-tol-rems-ig-egy-etikai-problema-gyakorlati-megoldasa

Dátum: 2016.08.04.
Ahogy egyre-másra szüntetik meg az Igazságügyi Pszichiátriai Kórházakat, bizakodásra ad okot, hogy a régiek helyén a terápiás illetve gyógyítási célt előtérbe helyező intézmények születnek.

Az utóbbi három hónapban, miután a kormány kinevezett egy biztost, akinek kifejezetten a 81/2014 számú törvény végrehajtása a feladata, felgyorsult a Biztonsági Intézkedések Végrehajtására Szolgáló Bentlakásos Intézmények (REMS) megnyitása és az Igazságügyi Pszichiátriai Kórházak (OPG) ezzel egy időben történő bezárása.

A Toszkánia ombudsmani tisztségét betöltő biztos, Franco Corleone, abban a hat régióban - Toszkánában, Venetóban, Abruzzóban, Pugliában, Calabriában és Piemontéban - kezdett el tevékenykedni, amelyek nem tartották be a törvény által 2015 május 31-ben megállapított határidőt.

Jobb gondozásban részesülnek a pszichiátriai betegek

Jelenleg 24 REMS működik, és két hónapon belül 30 lesz a számuk. Tavaly a 24 REMS-be 240 új beteget vettek fel, és 133 hagyhatta el az létesítményeket. Ebből látszik, hogy a régi, gondozási-fogva tartási OPG-k helyén átmeneti, terápiás jellegű intézmények jönnek létre.

A REMS-ek személyzetének tagjai - pszichiáterek, oktatók, pszichológusok, szociális munkások és egészségügyi dolgozók - egytől egyig egészségügyi diplomával rendelkeznek. Az új törvény értelmében a REMS-ek irányítása a Helyi Egészségügyi Hatósági Szolgálatok (ASL) feladata, az intézmények lényege pedig az, hogy jobb gondozásban részesüljenek a betegek. Fizikai korlátozást csak egyetlen helyen, a Castiglione delle Stiviereben található REMS-ben, és ott is csak szélsőséges esetekben alkalmaznak.

Biztonsági intézkedések

Jelenleg két fő problémát kellene megoldani. Az egyik a REMS-ek biztonságosságának kérdése - eddig kb. 200 biztonsággal kapcsolatos kérés érkezett be az intézményekhez, - a másik a kezelendő páciensek körének meghatározása.

Franco Corleone biztos azt javasolja, hogy "törvényalkotással határozzák meg a REMS-ek használatát, mégpedig azoknak a személyeknek a körére korlátozva az intézmények alkalmazhatóságát, akiket még nem ítéltek el jogerősen, de már megszületett az elsőfokú ítélet az ügyükben."

A még le nem zárult pereknél a bűnügyi pszichiátriai gondozás keretében kiszabott kényszergyógykezelés illetve feltételes szabadlábra helyezés esetében lehetőség nyílik a gondozásra és a terápiára fektetni a hangsúlyt. Nem szabad megengedni, hogy ismét elmegyógyintézetek gyanánt tekintsenek ezekre a létesítményekre, ha már ennyit küzdött ez ellen a gondolkodásmód ellen a civil társadalom.

Nem csak jogászi, hanem etikai kérdésről is szó van, hiszen muszáj dűlőre jutni a büntetés és a gondozás problémájával, őrülettel és egészséggel kapcsolatban. Rendkívül fontos, hogy a civil társadalom figyelemmel kísérje és ellenőrizze a fejleményeket. Mindez közös felelősségünk.

Címke:   pszichiátria fejlesztések intézmény Olaszország