Toborzásba kezdett a büntetés-végrehajtás

Szerző: Nagy Áron, Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/toborzasba-kezdett-buntetes-vegrehajtas-890011/

Dátum: 2016.08.04.
Több mint kétezer új státussal bővül a büntetés-végrehajtás állománya a Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon nyíló fegyintézetek miatt. Az országos parancsnokság a napokban kezdte meg a toborzást. Elsősorban helybeliek jelentkezését várják a felügyelői, reintegrációs tiszti, egészségügyi, valamint adminisztrációs állásokra.

Jelentős létszámbővítés előtt áll a büntetés-végrehajtás szervezete. Az országos parancsnokság (BVOP) a napokban kezdte meg a toborzást a férőhelybővítési programban felépülő fegyintézetek mintegy 2500 álláshelyének betöltésére. A jelentkezők akár már 2016 decemberétől hozzáláthatnak a szakmai tanfolyam teljesítéséhez, majd 2017-ben ténylegesen szolgálatba állhatnak. Az új börtönök a korábbi pályázat eredményeként zömmel Észak- és Kelet-Magyarországon: Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon lesznek, s körülbelül hatezer rab elhelyezését teszik lehetővé. Alighanem elmondható, hogy a praktikumon túl a helybéliek azért is előnyt élveznek a felvételnél, mert ezekben a régiókban az országos átlagnál magasabb a munkanélküliségi ráta.
A jelentkezők a szakmai tanfolyam elvégzése után jövőre ténylegesen szolgálatba állhatnak

A BVOP nemcsak felügyelőket keres, hanem például reintegrációs tiszteket (korábbi elnevezéssel nevelőket), egészségügyi szakápolókat, valamint adminisztratív dolgozókat is. A legfontosabb feltételek, amelyeknek minden jelentkezőnek meg kell felelnie: magyar állampolgárság és állandó belföldi lakóhely; betöltött 18. életév, érettségi, illetve tiszti beosztásra jelentkezőknél felsőfokú végzettség, büntetlen előélet, egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasság. A fizikai alkalmassági vizsgálat alatt öt kötelező mozgáselemet – fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, 2000 méteres síkfutás – kell a jelentkezőknek meghatározott szinten teljesíteniük. A követelmények korcsoportonként és beosztásonként vannak megállapítva, a legmagasabb elvárásoknak a 29 év alattiaknak kell megfelelniük.

Az országos parancsnokság arra is felhívta a figyelmet, hogy a büntetés-végrehajtásban dolgozók kiemelt juttatásokra számíthatnak. A kezdő fizetés tiszthelyettesek esetén legalább 220 ezer forint havonta, tiszteknél pedig havi 330 ezer forint, amit évi 200 ezer forint értékű kafetéria egészít ki. Emellett ruházati és lakhatási költségtérítés, mobilflotta-használat, kedvezményes üdülési lehetőség és adott esetben szociális támogatás is jár a dolgozóknak.

Érdemes felidézni: Csóti András, a büntetés-végrehajtás (bv) országos parancsnoka korábban interjút adott lapunknak. Ebben az altábornagy elmondta, hogy csaknem 900 új férőhelyet sikerült kialakítani tavaly a bővítési programban, s ezzel 142-ről körülbelül 130 százalékra mérséklődött a rendszer túlterheltsége, ám igazi megoldást csak az új fegyintézetek megépítése jelent, amellyel 2019-re várhatóan 100 százalék alá lehet szorítani a kihasználtságot. A parancsnok kiemelte: a bv személyi állományának létszáma nem igazodott teljes mértékben az elítéltekéhez, tehát a zsúfoltsággal együtt az őrökre és reintegrációs tisztekre nehezedő nyomás is számottevően növekedett. Ennek ellenére a fogvatartottak által elkövetett bűncselekmények száma csökkent, amit jelentős szakmai sikernek tart.

A kormány egyébként tavaly írt ki pályázatot, amelyre negyven önkormányzat jelentkezett. A férőhelybővítési program szinte egyidős a kormányváltással, s első eleme az volt, hogy megkezdődött a Gyurcsány–Bajnai-korszakban bezárt intézetek és épületrészek felújítása, újranyitása.


Címke:   személyi állomány toborzás férőhelybővítés