"Igazi nyugdíjas állás" - dübörög a börtönőr-casting

Szerző: Gergely Zsófia / hvg.hu

Link: http://hvg.hu/itthon/20160804_komloi_borton_bortonor_smasszer_casting_toborzas_bv_intezet

Dátum: 2016.08.04.
Nulláról indulva egy 7 hónapos tanfolyamon börtönőrt faragnak azokból a komlói polgárokból, akik a város új börtönében futnának be karriert. Érettségi és büntetlen előélet azért kell hozzá, de azt is nézik, a leendő kolléga tud-e fekvőtámaszozni és távolugrani. A smasszertoborzás még csak ezután indul, de az egykori bányavárosból már érkeznek az önéletrajzok.

„Ahogy mondani szokták, ez egy igazi nyugdíjas állás, ami manapság kevés munkahelyről mondható el. Viszont ha ide valaki bekerül, és nem követ el semmi kizáró dolgot, akkor ez egy ilyen igazi kiszámítható, biztos munkahely” – magyarázta a hvg.hu-nak a komlói polgármester, Polics József a nemsokára helyben megépülő börtönről. Ahova a „bekerülés” ebben az esetben nem a rabok leültetését jelenti, hanem a nemrég elindult börtönőrtoborzást. 

Alig egy hete tették közzé a felhívást, miszerint 250 komlói számára nyílik lehetőség arra, hogy a város új létesítményében dolgozzon. Külső szemmel a börtön-HR legérdekesebb része a klasszikus börtönőri, hivatalos elnevezéssel felügyelő munkakörök betöltése, de a 2018-ig megépülő zöldmezős létesítményben adódik majd számos más munkalehetőség is az ide kerülő 500 rab ellátása során, kifejezetten a helyieknek.

Úgy tűnik, a tiszthelyetteseknek már kezdő fizetésként minimum 220 ezer forintos, a tiszteknél pedig minimum 330 ezer forintos havi fizetéssel, plusz cafetériával és más juttatásokkal kecsegtető álláslehetőség megmozgatta a Baranya megyei, egykori bányászvárost. „Máris nagyon sok megkeresés jött, és nemcsak érdeklődnek, már küldik az önéletrajzukat is. Olyan is van köztük, akinek van állása, de a börtönben sokkal jobb munkafeltételek várnák, illetve állítólag ez jobban passzol az érdeklődési köréhez” – mondta a polgármester. (Rákérdeztünk, és kiderült, hogy a felhívásban szereplő összegek bruttó fizetésként értendőek.)
     
"Úgyis börtönállam vagyunk"

A városvezető látta ugyanakkor, hogy a saját Facebook-oldalán is megosztott felhívás kommentjei – ahogy fogalmazott – „mindenfélék”, így közte akadnak beszólások is. Valaki például úgy sommázta a karrierlehetőséget, hogy „úgyis börtönállam vagyunk”, míg más a fideszes polgármesternek azzal dicsérte a toborzást, hogy „legalább lesz, aki vigyázzon a hamarosan sittre kerülő fideszesekre”. Az egyik helyi arról érdeklődött, verni is kell-e majd a rabokat, de azért a többséget inkább olyan ténybeli kérdések érdekelték, mint hogy kell-e érettségi a smasszerpályafutáshoz.

Polics József a kritikus hangok ellenére továbbra is kitart amellett, hogy jó ötlet volt megpályázni, hogy náluk létesüljön új börtön. Már a pályázat miatt is voltak támadások, az ötlet ellenzői ugyanis elmondása szerint elsősorban attól tartanak, hogy a börtönlakók, pontosabban a hozzájuk érkező látogatók miatt növekedni fog a bűnözés a városban. Szerinte viszont ki fog derülni, hogy ezek alaptalan félelmek voltak, mert nem fogja negatívan befolyásolni a közbiztonságot az intézet létrejötte. „Sőt, emiatt óhatatlanul nagyobb lesz a rendőri, közterületi jelenlét vagy a térfigyelő kamerák száma, ezért még inkább biztonságosabb is lesz a város” – jegyezte meg.

Ráadásul náluk több más várossal ellentétben egy külső területen valósul meg a beruházás, a városközponttól nagyjából 6 kilométerre, a már városhoz csatolt Mecsekfalu irányában. „Pécs, Kalocsa, Szekszárd – mindegyikben központi helyen van a börtön. És egyeztettem az ottani polgármesterekkel, szerintük sem befolyásolja ez negatívan a bűnözés mértékét” – jelentette ki.

Ez lesz helyben a legnagyobb foglalkoztató

Persze nem a semmiért hagyják, hogy az egykori bányászváros címke helyett nemsokára börtönvárosként emlegessék őket. A bányabezárások után/óta a térségben a foglalkoztatás az egyik legjelentősebb probléma, így az új létesítménnyel az elsődleges szempont az álláshelyek számának növelése volt. Jelenleg még Komló legnagyobb vállalata is csak 200 embert tud alkalmazni, ez jól mutatja, mekkora dolog, hogy a börtönnel egy csapásra létesül 250 munkahely – ezzel a közmunkaprogramot bonyolító önkormányzatot nem számítva ez lesz a legnagyobb munkahely a városban.

De a városvezető várakozásai szerint egy sor további pozitív hatása lesz az intézetnek a helyi gazdaságra és kereskedelemre, nem is beszélve az építkezés során dolgozókról, beszállítókról. „Olyan részen épül majd meg, ahol a bányabezárás miatt meghiúsult egy lakótelep-építés. Komlót egykor 45 ezres városnak tervezték, így ha valamit tudunk adni, az a szabad terület” – jegyezte meg. Így Polics azt reméli, hogy a börtön további munkaadókat vonz majd ide, és összességében további 100 munkahely jöhet létre.

A közmunkás, aki csak ezért tenné le az érettségit

Sokan alig várják, hogy az ő intézetükben raboskodjanak az elítéltek. „Pont tegnap voltam az egyik területen, ahol közmunkások dolgoznak, hiszen helyben az önkormányzat számít a legnagyobb munkaadónak, ezren vesznek részt a közmunkaprogramban. Az egyikük azzal szólított meg, hogy hallott a börtönőri állásról. Az éppen parkolót építő közmunkásról kiderült, hogy eredetileg kőműves, de az új börtön miatt beiratkozik, és leteszi az érettségit. Mesélte, hogy már utána is járt, és pár év alatt le tudja tenni a különbözetit, így ha a kezdésnél nem is, de 2-3 év múlva belőle is lehet börtőnőr” – mesélte a polgármester.

A börtönök zsúfoltságának csökkentése érdekében nemcsak Komlón, hanem további 7 településen megépülő intézetekben, illetve már meglévők összesen csaknem 6000 új férőhelyet hoznak létre.

A toborzás valójában még el sem kezdődött, hiszen még zajlik az előzetes egyeztetés az érintett települések önkormányzataival, azonban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához is (BVOP) sorra érkeznek a jelentkezések. „Majdnem 500 önéletrajzot kaptunk a bejelentés óta, ezeket regisztráljuk, és megkezdődött a feldolgozásuk” – mondta Szalai Tímea, a BVOP sajtóirodájának vezetője.

Az új bv-létesítményekbe együttesen várhatóan 2500 új kollégára lesz szükség – és nem csak a klasszikus börtönőr státuszba. „Először valóban a felügyelőállományra koncentrálunk, később kerülnek sorra a felsőfokú végzettséghez kötött állások, mint a reintegrációs tiszteké. Utóbbiakat már az új törvény nevezi így, nevelő helyett, hiszen feladatuk, hogy segítsék az elítéltek visszailleszkedését a társadalomba. Utána viszont még egy sor további álláslehetőség nyílik meg, hiszen az IT-területtől kedve az egészségügyi személyzeten át a raktárosig szükség lesz többféle munkaerőre” – sorolta.

Fittnek is kell lenni: mérik, hány felülést tud a felügyelő

A hagyományos börtönőr, vagyis a felügyelő poszt betöltéséhez szükséges tudás teljes mértékben elsajátítható a csaknem 7 hónapos moduláris képzésükön, amelyet a bv finanszíroz. Ezen viszont csak az vehet részt, aki megfelel a feltételeknek, illetve átment a szigorú előzetes alkalmassági felmérésen.

Alapvetően 18. életévüket betöltött, magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akiknek van állandó belföldi lakóhelyük és érettségijük. A tiszti beosztáshoz már felsőfokú végzettség is kell, és nem meglepő módon a büntetlen előélet mindenkinél előfeltétel. Ehhez jön még a szigorú fizikai, pszichikai és egészségi alkalmassági vizsgálat, hiszen ugyanúgy hivatásos állomány tagjaként teljesítenek szolgálatot, mint a katonák, rendőrök vagy a tűzoltók.

Bizonyos krónikus betegségek kizáró oknak számítanak, és a komlói felhívásból az is kiolvasható, a fizikai tesztre mit kellene jól begyakorolniuk a börtönőr-ambíciókat dédelgetőknek. A kellő fittséget a fizikai alkalmassági teszt során 5 „kötelező mozgáselemmel” kell bizonyítaniuk, nyilván az előírt normát teljesítve. Így „korcsoportonként és beosztásonként eltérő szinten” kell tudni: fekvőtámaszozni, felüléseket csinálni, helyből távolugrani és ingafutásban, valamint 2000 méteres síkfutásban is hozni az elvárt időt.

"Legyél te is börtönőr!" – mosolygós, trendi kollégákkal toboroznak

Ehhez persze még egy sor készségnek kell társulnia, hogy valakiből igazán jó börtönőr legyen. „Stressztűrő képesség, ugyanakkor a monotóniát is bírni kell, jó kommunikációs készség, tolerancia” – sorolta Szalai Tímea, mikor erről kérdeztük. Az sem árt, ha a jelölt határozott, és tudja kezelni a konfliktusokat, illetve összességében egy „stabil személyiség” – tette hozzá. A kritériumoknak megfelelő és a képzést teljesítőknek cserébe a büntetés-végrehajtás valódi életpályamodellt ajánl, ami a szóvivő szerint sok fiatalnak is vonzó lehet. Így a toborzóplakátjukon látható, smasszersztereotípiát meghazudtolóan bájos-mosolygós páros férfi és női tagja is saját kollégáik közül került ki, nem kellett modelleket szerződtetni a reklámhoz.

Címke:   toborzás felvételi eljárás kiválasztás börtönépítés