Ausztrália a szabadulásuk után sem engednék ki a börtönből a terroristákat

Szerző: MTI / InfoRádió

Link: http://inforadio.hu/kulfold/2016/08/05/ausztralia_a_szabadulasuk_utan_sem_engednek_ki_a_bortonbol_a_terroristakat

Dátum: 2016.08.05.
Ausztrália olyan törvénymódosításra készül, amelynek értelmében a terrorizmusért elítélt, és a lakosságra nézve komoly kockázatot jelentő embereket börtönbüntetésük letöltése után is rács mögött tarthatná.

Az ausztrál szövetségi államok kormányainak jogi szakértői a parlamentben pénteken tartott ülésükön elvi támogatásukról biztosították a visszaesésre hajlamos elítélt terroristák határozatlan idejű fogva tartásáról szóló szövetségi tervet.

Az új jogszabályt első körben annak a 13 őrizetesnek az esetében alkalmaznák majd, akik szövetségi terrorista bűncselekményekért töltik hosszú büntetésüket ausztrál börtönökben. Ezek az elítéltek Sydney és Melbourne városában készültek merényletekre, amelyeket a hatóságoknak sikerült meghiúsítaniuk. Többen közülük nyíltan támogatásukról biztosítottak szélsőséges csoportokat, köztük az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet. Az új jogszabály arra a 36 gyanúsítottra is érvényes lehet majd, akik ellen jelenleg súlyos terrorvádak miatt folyik eljárás.

George Brandis szenátor, a kormány szövetségi jogi szakértője szerint az új törvény lehetővé teszi majd számára, hogy egy elítélt terrorista büntetésének lejártát megelőző hat hónapon belül újra letartóztatási parancsot kérjen a bűnöző ellen a bíróságtól. Ehhez azt kell bizonyítania: nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a büntetését letöltő ember újra bűncselekményt követ el, és szabadon engedése elfogadhatatlan kockázatot jelentene a közösség számára. A letartóztatási parancs legfeljebb három évre szólhat, de akárhányszor megújítható - tette hozzá Brandis.

Címke:   terrorizmus fogvatartás tervezet Ausztrália