Megyei szinten csábító fizetés - Sokan mennének komlói börtönőrnek

Szerző: K.E. / bama.hu

Link: http://www.bama.hu/baranya/kozelet/megyei-szinten-csabito-fizetes-sokan-mennenek-komloi-bortonornek-678441

Dátum: 2016.08.10.
Két hét alatt több mint hétszáz álláskereső jelentkezett az újonnan épülő börtönökbe országszerte, a komlói érdeklődők a 150-et is meghaladták. Azoknak viszont, akik attól tartanak, hogy lemaradnak a lehetőségről, nem kell aggódniuk, a felvétel ugyanis folyamatos.

Ahogy arról lapunk többször beszámolt, az ígéretek szerint Komlón ötszáz fő elhelyezésére szolgáló, több mint kétszáz embernek munkát adó börtön épül a körtvélyesi városrészben. A baranyai város mellett negyven pályázó volt, közülük eddig nyolc település nyert a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BvOP) pályázatán. A munkálatokat 2017 elején kezdhetik meg, miután a kivitelezéshez kapcsolódó közbeszerzési eljárásokat lefolytatták. A források már rendelkezésre állnak, a kormány elkülönítette a szükséges összegeket.

Bár látszólag még nyugalom van az intézmény majdani helyén, a háttérben már javában tartanak az előkészületek. Így például a munkaerő-toborzás, ami mindössze két hete zajlik. Az érdeklődés azonban akkora, hogy a 250 állásra már most 150-en jelentkeztek, csak a BvOP elektronikus elérhetőségén. Ez pedig azt jelenti, hogy az önkormányzaton további önéletrajzok lehetnek. Megkeresésünkre a BvOP elmondta, a jelentkezőknek többoldalas tájékoztatót küldenek, amelyben részletezik a felvételi eljárás menetét. Ebben többek között szerepel, hogy milyen egészségügyi és mentális vizsgálatokon kell átesniük a jelentkezőknek, amelyek szigorúbbak, mint egy hagyományos munkahelyen. Így vinni kell például a tüdőszűrő-vizsgálat, a fogászati szűrővizsgálat, a teljes körű laborvizsgálat és az EKG eredményét. Emellett megfelelő szinten kell teljesíteni a fizikai és a pszichikai felmérőn is. Aki minden feltételnek megfelel, közel hét hónapos szakmai képzésen vesz részt Budapesten. A tanfolyam bentlakásos, amelyhez szállást biztosítanak. A felvételi eljárások már kora ősszel megkezdődhetnek, az álláskeresőket folyamatosan hívják majd be. Az érdeklődést vélhetően fokozza az ígért bér, ami bruttó 220 és 330 ezer között lehet (plusz egyéb juttatások), munkakörtől függően. Ez pedig nemcsak Komlón, de a megyében is relatív magas összegnek számít.

Rohamtempó

Nyílt titok, hogy az országnak sürgős lett az új börtönök építése, ugyanis a jelenlegi büntetés-végrehajtási intézetekben túlzsúfoltság van, és az előírt szabályoknak az intézmények sok esetben nem tudnak maradéktalanul megfelelni. Emiatt több kártérítési per indult a magyar állam ellen, amelyeket a rabok rendre meg is nyernek. Egyes becslések szerint fejenként(!) átlagosan 15 ezer euró (több mint négymillió forint) lehet a kártérítés összege, ami jelentősen megterheli az államkasszát. Hogy a további pereknek elejét vegyék, elindították a börtönépítési projektet, amelynek része a komlói beruházás is.

Ellenzik


Bár sokan jelentkeztek a meghirdetett állásokra, nem mindenki örül a börtönnek. Amikor a város még csak tervezgetett, az érintett körtvélyesi és mecsekfalui lakók jelentős része fórumokat, tüntetéseket szervezett a házaik közelébe tervezett építkezés ellen. Sokan a bűncselekmények számának megugrásától és a jelenlegi látkép elcsúfításától tartottak. A tiltakozásnak végül szavazás lett a vége, ahol azonban az eredmény szerint a támogatók voltak többségben. Bár a szavazás tisztaságát többen megkérdőjelezték, az önkormányzat hivatalosnak tekintette, és beadta pályázatát a beruházásra.

Címke:   börtönépítés toborzás kiválasztás Komló