Fogvatartottak építettek maguknak komfortosabb zárkákat

Szerző: KaG / HírTV / SzolnokTV

Link: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/fogvatartottak-epitettek-maguknak-komfortosabb-zarkakat-1356185

Dátum: 2016.08.10.
Három magyarországi börtönben is megkezdődött a zárkák átépítése. A büntetés-végrehajtási intézményekben lévő körülmények eddig nem feleltek meg a nemzetközi egyezményeknek, emiatt már többször el is marasztalták Magyarországot. A zsúfoltság mellett a lakókörülmények miatt éltek a legtöbb panasszal az elítéltek.

Sok zárkában az illemhely már nem egy légtérben van a lakótérrel, és a külön szellőzés is megoldott. „Több évtizedes problémát oldottunk meg azzal, hogy most az akaraton túl volt költségvetési támogatás is, és ki tudtuk alakítani ebben 25 zárkában, melynek kialakításában a fogvatartottak részt vettek, a munkák dandárját ők végezték el” – mondta Tóth Gábor börtönparancsnok.

A zárkafelújítással a fogvatartottak nemcsak saját életkörülményeiken javítottak, munkájuknak szerepe lehet a társadalomba való visszailleszkedésükben is. Összesen negyvenen vettek részt a munkálatokban – vakoltak, festettek.

„Itt nagyon sok ember először találkozik a munka világával. Be kell vezetni, meg kell ismertetni, olyan képzést kell biztosítanunk a fogvatartottak számára, hogy ha szabadulnak, akkor versenyképes szakmával tudjanak megjelenni a piacon, meg tudjanak élni a keresetükből, és ne bűncselekmény árán szerezzék meg a létfenntartáshoz szükséges forrásokat” – hangsúlyozta Lajtár József vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságának gazdasági és informatikai helyettese.

A börtönökben jellemző túlzsúfoltság megszüntetésére kilenc új büntetés-végrehajtási intézet épül a következő években Magyarországon. Ez 2500 új börtönőri munkahelyet is jelent, amire, úgy tűnik, lesz elég jelentkező.

„Megkezdtük a toborzást, és népszerű egyelőre a börtönőr hivatás, úgy látszik, hogy elfogadott a magyar társadalomban, nincs olyan hét, hogy legalább két-háromszáz önéletrajz ne érkezzen be a toborzóirodáinkba. Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő létszám rendelkezésre fog állni” – tette hozzá Lajtár József.

2016 végére egyébként nemcsak Szolnokon, de minden magyarországi börtönben átalakítják a cellákat úgy, hogy az illemhely és a lakótér külön legyen. Ilyen beruházás zajlik már Győrött és Szekszárdon is.


Címke:   Szolnok felújítás átadási ünnepség elhelyezés