Emberi tartózkodásra alkalmatlan fogdák

Szerző: Farkas Melinda / Magyar Nemzet Online

Link: http://mno.hu/belfold/emberi-tartozkodasra-alkalmatlan-fogdak-1356042

Dátum: 2016.08.10.
Nemcsak a fogvatartottak élnek elfogadhatatlan körülmények között, de az őröket is borzasztó állapotok várják a pihenőkben és az irodákban a Belügyminisztérium által fenntartott Gyorskocsi utcai fogdában, amely emberi tartózkodásra alkalmatlan – állapította meg az ombudsman lapunk által megismert jelentése. Ráadásul a számítógépek nem képesek rögzíteni a rabokat megfigyelő felvételeket, és az épületnek vannak olyan részei, amelyeket nem lát a kamera. Székely László törvénymódosítást sürget, mert sérülnek az előállított, ám büntetőeljárás alatt még nem álló emberek jogai.

Két olyan budapesti fogdát vizsgált az alapvető jogok biztosa legutóbbi, OPCAT-ellenőrzése során, ahol általában rövid ideig tartózkodnak őrizetesek, illetve bizonyos esetben az előzetes letartóztatásban lévők (az OPCAT az ENSZ kínzás elleni egyezményének jegyzőkönyve, ami a kínzás, a kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetés vagy bánásmód tilalmának gyakorlati megvalósulását célozza – a szerk.).

A Gyorskocsi utcai fogdában az ombudsman azt tapasztalta, hogy a működő részekben a zárkák két-, illetve háromágyasak, a kétszemélyesek kevesebb mint 6 négyzetméteresek, a háromágyasok alapterülete pedig alig haladja meg a 8,5 négyzetmétert. Az Aradi utcai fogdában 15 zárkában 36 ember fér el. A látogatócsoportnak mintegy fél órát kellett az Aradi utcai épület előterében várakoznia, mielőtt beengedték volna őket, mert a személyzet nem ismerte az OPCAT rendelkezéseit és a csoport jogosultságait, pedig az ilyenkor szükséges teendőkről az országos rendőrfőkapitány korábban utasításban tájékoztatta az érintetteket.

Székely László ombudsman jelentése megállapította: a Gyorskocsi utcában a személyzet munkavégzéséhez a legalapvetőbb feltételek sincsenek meg, a fogda területe huzamos emberi tartózkodásra alkalmatlan.

A személyzeti helyiségek és a konyhák állapota is leromlott, az őrök pihenésére szolgáló egyik kis terem ablaka tűzfalra néz, ezért nagyon gyér a természetes megvilágítás. A személyzeti öltözőben kevés a mozgástér, az öltözőszekrények közötti szűk térben nem lehet közlekedni, ha a szekrények ajtaja nyitva van. A személyzeti zuhanyzó is rossz állapotban volt, a világítótesteken nincs bura, a lámpákban több helyen csak egyetlen villanykörte ég.

Az őrizetesek fogva tartásának körülményei jogszabályt sértenek: az egy fogvatartottra jutó mozgástér nem éri el a három négyzetmétert. A falakon zsírnyomok voltak, a linóleum több helyen feljön a padlóról. A zárkákban nincs külön vécé és zuhanyzóhelyiség, a fogvatartottak közös fürdőt használnak, ahol jelentős beázások nyomai, kosz és penésznyom volt látható. A zárkákban az ágyak végén rögzített, éles szélű, balesetveszélyes asztalok találhatók. A fogdához tartozó sétaudvarok közül két úgynevezett sétabokszban is több centiméter magasan állt a víz.

Címke:   rendőrségi fogda elhelyezés őrizetes ombudsman