Félezer új férőhely: épül a börtön Szirmabesenyőn

Szerző: Szaniszló Bálint / Borsod Online

Link: http://www.boon.hu/felezer-uj-ferohely-epul-a-borton-szirmabesenyon/3141101

Dátum: 2016.08.10.
Az ősszel mindenképpen elkezdődhet a kormány támogatta beruházás.

Egyre zsúfoltabbak a hazai börtönök. Nem először hallott megállapítás. Ez már esztendők óta megoldatlan problémának bizonyul.

Hatalmas zsúfoltság

Mint kiderült, az Észak-magyarországi régióban a büntetés-végrehajtási intézetek még az országosnál is zsúfoltabbak. Úgy tudjuk, a miskolci Fazekas utcai börtönben például van olyan cella, ahol 18 fogvatartott van összezárva.

A kormány korábban több mint 3000 új büntetés-végrehajtási férőhely létrehozásáról döntött.

Ennek a programnak a részeként Szirmabesenyőn egy teljesen új, 500 férőhelyes intézet épül majd fel. A hírek szerint a beruházás idén ősszel mindenképpen elindul.

Közben befejeződött a szombathelyi börtön 700 férőhelyes bővítése, amely 500 millió forintba került. Ehhez képest a szirmabesenyői kivitelezési költségek tetemesek, az új börtönépület 4,4 milliárd forintba kerülhet.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézete szirmabesenyői telephely története amúgy az 1980-as évekre vezethető vissza. Ekkor született kormányzati döntés, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet részeként megépítik az úgynevezett II. objektumot Miskolc határában.

Nem új terv

A börtön építési munkálatai 1986-ban kezdődtek. A betelepítés 1991 tavaszán kezdődött el. A tervezési és kivitelezési munkálatokat a Borsodi Állami Építőipari Vállalat szakemberei végezték.

A „fiataloké” lett

Az intézet történetében nagy fordulópont volt a 2001-es év. Ekkor kezdődtek el a II. objektum átalakítási munkálatai. A korszerű büntetés-végrehajtási intézetet – a Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetét – 2002. március 27-én adták át. Az átalakítás terveit a Hinterland Mérnöki Iroda munkatársai készítették. A kivitelező a Maszer Rt. volt. Az intézetek alapító okiratainak módosítása következtében a Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézete 2009. december 31-ei hatállyal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe történő beolvadással megszűnt. 2010. január 1-jétől az intézet jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységeként, majd 2010. augusztus 15-től szirmabesenyői telephelyként működik.

Címke:   Miskolc Szirmabesenyő börtönépítés zsúfoltság