Gyorsabban bővítenék a börtönöket

Szerző: Kacsoh Dániel / Magyar Hírlap

Link: http://magyarhirlap.hu/cikk/63193/Gyorsabban_bovitenek_a_bortonoket

Dátum: 2016.08.12.
Jelentősen gyorsítana a kormány a büntetés-végrehajtási intézetek férőhelybővítési programján, a 2019-ig megvalósuló beruházások esetében egyes hatósági eljárásokat, engedélyezéseket nem kellene lefolytatni. Erről rendelettervezet született.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánítaná a kormány a büntetés-végrehajtási intézetek férőhelybővítési programját, a rendelet tervezete a minap jelent meg a kormányzati honlapon. Az indoklás szerint a kormány már korábban áttekintette az elvégzendő feladatokat, sőt, már az ehhez szükséges források biztosításáról is rendelkezett még a tavasszal. A végrehajtás ütemezése miatt azonban szükséges, hogy a hatósági ügyintézés, illetve a településrendezési döntéshozatal gyorsításával biztosítsák a határidőben történő megvalósítást. Az új objektumok összesen négyezer-ötszáz fogvatartott elhelyezésére lesznek alkalmasak, megszüntetve ezzel a létesítmények zsúfoltságát, és új munkahelyeket is teremtenek a „beruházások megvalósításával összefüggésben”. A tervezet holnapig véleményezhető. A dokumentum szerint az egyes hatósági eljárások gyorsítása a Bátonyterenye, Békés, Csenger, Heves, Kemecse, Komádi, Komló, Kunmadaras és Ózd közigazgatási területén megvalósuló bővítéseket érintené. Ezek részben új, egyenként ötszáz-ezer fős börtönök kialakítását jelentik. Ezekkel összefüggésben nem kellene építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, településképi véleményezési eljárást lefolytatni, sőt, úgynevezett településképi bejelentési eljárásra sem lenne szükség.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a kormány márciusi döntése értelmében, már az idei évtől, 2019-ig ütemezve folytatódik a 2010-ben indult férőhelybővítési program. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának tavaly év végi tájékoztatása szerint ugyanis annak ellenére túlzsúfoltak a börtönök, hogy 2015-ben országos szinten mintegy nyolcszáz fős bővítés valósult meg. Annyit mindenesetre sikerült elérni, hogy 142 százalékosról 135 százalékosra csökkent az intézmények telítettsége. A kormány most „rákapcsol”: az idén egymilliárd-kétszáznegyvenhárommillió forintot, jövőre harmincmilliárd-háromszázkilencvenmilliót, 2018-ban ötvenegymilliárd-háromszáznegyvenkilencmilliót, 2019-ben csaknem húszmilliárdot szán a programra, amelynek célja, hogy biztosítsák a fogvatartottak európai normák szerinti elhelyezését, s hazánk eleget tegyen az emberi jogok európai egyezményének. Erre, illetve a rossz körülményekre hivatkozva az elmúlt években többen is jelentős kártérítést nyertek el európai fórumokon. Székely László ombudsman pedig nemrég sürgetett jogszabály-módosítást, mondván, sérülnek az előállított, ám büntetőeljárás alatt még nem álló emberek jogai. Vizsgálata során arra jutott, hogy elfogadhatatlan körülmények között élnek a fogvatartottak, de az őröket is borzasztó állapotok várják a pihenőkben és az irodákban a Belügyminisztérium által fenntartott Gyorskocsi utcai fogdában, amely emberi tartózkodásra alkalmatlan.

Címke:   börtönépítés férőhelybővítés gyorsítás rendelet