A fogvatartottak Zalában már hét településen végezték el a munkát

Szerző: Arany Horváth Zsuzsa, Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap Online / Zalaegerszegi Televízió

Link: http://zaol.hu/hirek/a-fogvatartottak-zalaban-mar-het-telepulesen-vegeztek-el-a-munkat-1784243

Dátum: 2016.08.17.
Úgynevezett jóvátételi munkát végeztek a fogvatartottak két napon keresztül a megyeszékhelyi zsidó temetőben.

- Hosszú évek óta zajlik közöttünk az az együttműködés, amelynek keretében most az intézmény fogvatartottjai nagy segítséget nyújtanak nekünk - mondta tegnap délelőtt Preisz József, a megyeszékhelyi zsidó hitközség örökös alelnöke a Göcseji úti zsidó temetőben, miközben a zalaegerszegi büntetésvégrehajtási intézetben fogva tartott hét férfi a sírok között serényen dolgozott. - Miután alig van hozzátartozó, ezek a sírok és maga a temető is majdnem ellátatlan maradna, ha nem kapnánk e módon segítséget, amiért köszönet és tisztelet illeti a munkában résztvevőket.

A fogvatartottak Zala több településén jártak már hasonló feladat okán. Ahol rendbetették az elhagyott zsidó temetőket, szükség van a folyamatos tisztító munkára, hogy ne vegye vissza a természet a megyei önkormányzat anyagi támogatásával felújított temetőket. Többek között Zalabér, Tornyiszentmiklós, Söjtör, Pacsa, Kisvásárhely, Nagykapornak rendelkezik már felújított sírkerttel.

- A jóvátételi munkával bizonyíthatjuk, hogy a botlás, a rossz döntés után, a büntetés töltése közben is végezhetünk hasznos tevékenységet, s láthatjuk, van visszatérés az életbe - mondta a negyvenéves Ódor Gábor fogvatartott, aki gazdasági bűncselekmény miatt hároméves büntetését tölti. - Megtiszteltetés és felemelő, hogy így hasznosnak érezhetem magam. Én az összes helyszínen ott voltam, jó, hogy segíthetek. Tisztában vagyok azzal, hogy azokban a temetőkben nyugvóknak sajnos a holokauszt miatt alig van hozzátartozójuk. Jó dolog az is, hogy az intézetben sem hagynak magunkra bennünket, tanulhatunk, művelődhetünk, hogy más emberekként lépjünk ki, ha vége a büntetésünknek.

Ódor Gábort már nagyon várja a mellette kitartó család és szerencsére munkája is lesz.

A zsidó hitközség hálás a segítségért, hangsúlyozta Preisz József. Ők a börtönben például előadásokkal, kiállításokkal bővítik az ottani közművelődési programot.


Címke:   Zalaegerszeg jóvátételi munka együttműködés