Az amerikai kormány többet nem használ majd magánvállalatok kezében lévő börtönöket

Szerző: Horváth Bence, Fotó: Mother Jones / 444.hu

Link: http://444.hu/2016/08/18/az-amerikai-kormany-tobbet-nem-hasznal-majd-maganvallalatok-kezeben-levo-bortonoket

Dátum: 2016.08.18.
Nagyon komoly döntést hozott csütörtökön az amerikai igazságügyi minisztérium: a jövőben nem fognak rabokat magánkézben lévő börtönökbe elhelyezni.

A hivatalos indoklás szerint biztonsági aggályaik vannak ezekkel az intézményekkel szemben.

Az Egyesült Államokban a börtönök egy részét privát vállalatok üzemeltetik, és ezekkel az intézményekkel szemben rengeteg kritikát fogalmaztak már meg jogvédő szervezetek.

Azzal a 13 privátbörtönnel, mellyel jelenleg kapcsolata van a kormánynak, felülvizsgálják a szerződéseket és öt éven belül lezárják ezeket.

A helyettes legfőbb ügyész, Sally Yates szerint a privát börtönök fenntartása nem jelentett jelentős költségmegtakarítást, cserébe ugyanakkor nem tudták ugyanazt a szintű biztonságot hozni, amit az állami intézmények.

A Wall Streeten a döntés hírére zuhanni kezdtek a börtönöket menedzselő cégek részvényei.

A közelmúlt egyik legerősebb újságírói teljesítménye éppen a magánbörtönökről szólt: a MotherJones újságírója, Shane Bauer egy ilyen intézménybe ment el őrnek négy hónapra. Ha valakit érdekel ez a világ és szívesen szán pár órát egy nagyon hosszú cikkre, itt találhatja meg. De foglalkozott ezzel a kérdéssel Orange is the New Black több évadja is.


Címke:   magánbörtön bojkottálás biztonság politika USA