Bilincslista a túlélésért a börtönben

Szerző: Nagy Márta, Fotó: Magasi / Kisalföld napilap

Link: http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/bilincslista_a_tulelesert_a_bortonben/2486548/

Dátum: 2016.08.18.
- Itt mindenki túlélni akar. A hit és a lelkigyakorlat lehetőség arra, hogy jóvá tegyük, amit elrontottunk. A börtönben nem bakancs-, hanem bilincslista van: a jó válaszokat keressük... - fogalmazott a fegyházban először indított lelkigyakorlat egyik résztvevője. Embert ölt, most Bibliát olvas és hisz a jóban.

Tud-e a súlyos bűnöket elkövetett ember a bűnhődése után újra bűntelenné válni? Erre is keresi a választ Gyulai Gusztáv, egyike annak a huszonegy sopronkőhidai fogvatartottnak, akik részt vesznek a háromnapos cursillón, azaz lelkigyakorlaton.

Az ötvenes éveiben járó iskolázott férfi a legsúlyosabb bűnt követte el: saját feleségét, az ismert golfbajnoknőt ölte meg.

Öt éve van rács mögött, legkorábban hat év múlva szabadulhat. A lelkigyakorlat számára a jó célokról is szól...

– Jézust követni nem egyszerű, de el kell indulni azon az úton, amelyen a korábbi rossz válaszaink helyett már a megtanult helyeseket tudjuk adni. A börtönben mindenki a túlélésre hajt. Aki a falakon kívül van, bakancslistát ír, élményeket gyűjt. Nekünk itt bent bilincslistánk van, feladataink, amik segítenek abban, hogy ép ésszel és lélekkel tudjuk folytatni a szabadulás után az életünket. Nekem a hit, a tanulás és a festés is ezen a listán van – mutat egy, a lelkigyakorlatra készített festményt Gyulai Gusztáv.

A börtön van a képen, egyik felén sötéten, a másikon fényesen. Talán a megvilágosodás a fő motívum...
– Régen, mint oly sokan, én is kirakathívő voltam, most mindennap Bibliát olvasok. Ha rácsok is vannak körülöttünk, attól a lelkünk lehet szabad és lehet jó. Ezt adja, ebben segít a cursillo – fogalmaz a férfi. Háta mögött sűrűn bólogat a fegyház sajtóreferense, ő sem tudta volna ezt jobban megfogalmazni...

– A lelkigyakorlat is azt a fontos célt segíti, hogy ezek az emberek a büntetésük letöltése után vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba – veszi át a szót Butsy Lajos börtönlelkész. Először szervezett ilyen alkalmat Sopronkőhidán (az országban egyébként ez a kilencedik börtöncursillo), segítségére volt a parancsnokság és azok a civilek, akik szabadságuk terhére vállalták a részvételt.

– Minden héten van hit- és erkölcsoktatás, hétvégén pedig szentmise a börtönben. A résztvevők eleinte csak a programot látják ebben, ami megszakítja a benti élet monotonitását. De körülbelül egyharmaduk tényleg megtér, megváltozik. Valljuk meg, a szabad életben sem sokkal jobb ez az arány – mondja Butsy Lajos, aki négy éve igyekszik távlatot, célt adni a hozzá forduló fogvatartottaknak.

– Ne bántsd a másikat, hanem segítsd! Maradj ember az embertelenségben is! Van Isten, van remény! Ezek azok a fontos üzenetek, amiket szeretnék átadni, megtanítani a lelkigyakorlat résztvevőinek és minden fogvatartottnak – foglalta össze az atya.

Három teljes nap


A cursillo a résztvevők számára három teljes napon át hajnali öttől este kilencig tart. Pénteken dr. Székely János püspök celebrálja számukra a zárómisét, amelyen hat elítéltet meg is bérmál.


Címke:   Sopronkőhida vallás hitélet börtöncursillo