A komlói börtön épülhet meg a leghamarabb

Szerző: Horváth L. Balázs / PécsMa

Link: http://www.pecsma.hu/regio/a-komloi-borton-epulhet-meg-a-leghamarabb/

Dátum: 2016.08.22.
A kormány gyorsítaná az új börtönök építésével kapcsolatos eljárásokat, ezért nemzetgazdasági szempontból kiemelt státust kap az új, 46 milliárd forintba kerülő börtönépítési program – amelynek keretében Komlón is új intézményt építenek. Polics József komlói polgármester szerint a kilenc újonnan létrejövő büntetés-végrehajtási intézet közül a baranyai város új börtönét adhatják át leghamarabb.

A kormány börtönépítési programja a fegyintézetek zsúfoltságának csökkentését és a munkaerő-piaci helyzet javítását célozza. A 46 milliárd forintos projekt keretében 4500 rab elhelyezését oldják meg, s a tervek szerint 2500 ember találhat új munkát magának.

A program kiemelt státusszá nyilvánítása azt jelenti, hogy az új börtönök építésével kapcsolatos egyes közigazgatási ügyek határideje lerövidül. Így ezentúl nincs szükség az építészeti-műszaki tervtanács véleményére, nem szükséges településképi véleményezési eljárást, és úgynevezett településképi bejelentési eljárást sem lefolytatni.

Polics József komlói polgármester szerint városukban a településrendezési terv, azaz a helyi szabályozás rendben van, őket egyedül az építési engedélyezési eljárás gyorsítása érinti, ami az ügyintézési határidő lerövidítését jelenti.

– Épp a napokban jártak Komlón a büntetés-végrehajtás szakemberei, akik elmondták, hogy eme kormánydöntés eredményeként érezhetően rövidülnek majd az engedélyezési eljárások.

Komlón 250 új munkahelyet teremt a tervek szerint jövő márciusban induló beruházás, s már javában zajlik a jelentkezés. A nagy érdeklődést jelzi, hogy már jóval többen jelentkeztek, mint a betölteni kívánt létszám, igaz, Polics József szerint legalább ezer embernek kell jelentkeznie, hogy belőlük válasszák ki a munkavégzésre alkalmas jelölteket.

– Sokan nyilván nem fognak megfelelni a követelményeknek, vagy más elvárásuk van a munkát illetően – fogalmazott, hozzátéve, ennek ellenére biztos, hogy meg fogják tudni tölteni megfelelő számú munkavállalóval a büntetés-végrehajtási intézetet a Komló környéki településekről és Baranyából.

Jelenleg elsősorban segéd-, körlet- és biztonsági felügyelőket, foglalkoztatási felügyelőket, ápolókat, gépjárművezetőket és kutyavezetőket keresnek, de természetesen minden jelentkezőt várnak. A munkaalkalmassági vizsgálatok már ez évben elkezdődnek, s januárban indul a 27 hetes képzés Budapesten a megfeleltek számára. A képzés ideje alatt a leendő munkatársak a pótlékokat leszámítva fizetést kapnak. A képzés befejezése utáni átmeneti időszakban pedig – amíg meg nem nyit az intézet – a környéken fognak számukra munkát biztosítani. Az úgynevezett közalkalmazotti és az egyéb szakmai státuszok felvételére a későbbiekben kerül sor. A komlói börtön a tervek szerint 2018-ban nyitja meg kapuit, elsőként az újonnan megépítendő létesítmények közül.

Címke:   börtönépítés toborzás felvételi eljárás Komló