A győri börtönben szerepel a Theatrum ad Flexum

Szerző: Fotó: Csobay Dániel / Kisalföld napilap

Link: http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/a_gyori_bortonben_szerepel_a_csoportterapiaval_a_theatrum_ad_flexum/2486913/

Dátum: 2016.08.22.
A Lajta-parti városban hosszú évek óta jelentős szerepet vállal a kulturális élet fellendítésében a Baráti Kör a Művészetért Alapítvány Theatrum ad Flexum Színháza. A társulat augusztus 20-án a győri börtönben szerepelt a Csoportterápia című előadásával.

Különleges élményben volt részük szombaton a győri börtönben szabadságvesztésüket töltőknek. A mosonmagyaróvári Theatrum ad Flexum a Csoportterápia című darabbal szerepelt a büntetés-végrehajtási intézet falai között.

Major Tamás rendező a Kisalföld érdeklődésére elmondta: örömmel tettek eleget e rendhagyó meghívásnak. A társulat művészeti vezetője az előadás előtt kiemelte: nemcsak a közönség miatt lesz egyedi az produkció, hanem amiatt is, hogy soha nem játszották még nagyszínpadon kívül e darabot. A Csoportterápia üzenete a nemzeti ünnep közönségének ezúttal minden bizonnyal még inkább felerősödik, véli a színházvezető, hiszen a vígjáték fájdalommal teli tükröt tart a nézők elé az önvizsgálat és önelfogadás rögös útján. A rendező hozzátette: külön öröm és büszkeség számukra az, hogy a darab egyik szereplője Pásztor Ádám, aki köreikből indult a világot jelentő deszkák meghódítására, s napjainkban már a Madách Színház, a Pesti Magyar Színház és a Debreceni Csokonai Színház közönsége is meggyőződhet a tehetségéről.

Az alapítvány továbbra is nagy hangsúlyt fektet az új színigeneráció kinevelésére, olyannyira, hogy szeptembertől 12 éves kortól lehet jelentkezni az induló csoportokba a Flesch- központ portáján. A tánccal O. Cser Zita, a színpadi játékokkal, a vers- és mesemondással a felsősöknél Zemplenszkyné Rujder Éva és Blahovits Márta, míg a középiskolásoknál Major Tamás ismerteti meg a tanulókat.

A művészeti vezetőtől megtudtuk: szeptember 23-án az Elfogadás Napjának programjában is részt vállal az alapítvány, amit tizenkettedszer szervez meg Cser Katalin gyógypedagógus. A mosonmagyaróvári színjátszósok készülnek az ’56-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére rendezendő ünnepségre is. Közkívánatra karácsonyra felújítják a nagy sikerű, Isten pénze című előadást, melyben a régi főszereplők mellett ezúttal újak is helyet kapnak. Továbbá a tervek szerint Major Tamás mellett Zemplenszkyné Rujder Éva és Kurucz Róbert is színpadra állít majd egy-egy művet.

Címke:   Győr szabadidő kultúra színház előadás