Negyed évszázadot ült - most szabadult, ártatlanként

Szerző: Bors Online

Link: http://www.borsonline.hu/aktualis/negyed-evszazadot-ult-most-szabadult-artatlankent/117867

Dátum: 2016.08.24.
1991 októberében brutálisan megerőszakoltak és lemészároltak egy 77 éves asszonyt. A tettest lecsukták és elítélték - gondolta a közvélemény. Kedden azonban hivatalossá vált: egy ártatlant börtönöztek be 25 évre.

Louise Talley holttestét meztelenül, tíz késszúrással találták meg saját konyhája padlóján. A hatóságok a brutális gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték az akkor 20 éves Anthony Wrightot. Kedden azonban nem csak az derült ki, ő maga ártatlan, hanem az is, hogy egy drogfüggő volt az igazi tettes, aki egy Dél-Karolinai börtönben hunyt el. Wright - korszerű DNS-vizsgálatoknak köszönhetően - 25 év után szabadulhatott. Végre kimondták: ártatlan volt.

A Philaderphiában élő férfi ugyan beismerte a tettet, később azonban visszavonta azt. Állította: az őt kihallgató nyomozók brutális veréssel és fenyegetéssel kényszerítették ki, hogy aláírja a terhelő vallomást. A felmentését célzó vizsgálat azt is kiderítette, hogy a nyomozás során bizonyítékokat hamisítottak meg, hogy megalapozzák Wright bűnösségét - nyilatkozta Peter Neufeld, az Innocence Project vezetője. Ez az a szervezet, ami ellátta a férfi védelmét az új tárgyalásban.

Wright egyébként a 344. ember az Egyesült Államokban, akinek ártatlansága utólag bebizonyosodott a DNS-vizsgálatoknak köszönhetően. Abba belegondolni is szörnyű, mennyien sínylődhetnek még ártatlanul a börtönökben - illetve hány embert végezhettek ki ártatlanul: Wright is igen szoros szavazással (7 az 5 ellenében) úszta meg a halálos ítéletet.

Címke:   ártatlanság tévedés DNS-vizsgálat USA