A 37. Rimini Meeting ötödik napja

Szerző: Varga János / Magyar Kurír

Link: http://www.magyarkurir.hu/hirek/a-37-rimini-meeting-otodik-napja

Dátum: 2016.08.24.
Augusztus 19. és 25. között tartják idén a „Népek közötti barátságért” mottóval meghirdetett nemzetközi találkozót, a Rimini Meetinget. Részlet az írásból.

A szeretet elől senki sem akar menekülni – egy börtön börtönőrök nélkül  címmel az irgalom jegyében beszéltek a fogvatartottak társadalomba való visszavezetésére kidolgozott brazil módszer, az APAC tapasztalatairól a zsúfolásig megtelelt nagyelőadóban. A jó eredményeket és nagy sikereket felmutató APAC-rendszer, a szigorú büntetés-végrehajtási eszközöket helyettesítve a nevelésre, a tiszteletre és a bizalomra helyezi a hangsúlyt. A fogvatartottak őrizet nélkül, saját felelősségükre töltik büntetésüket, amelyhez segítséget kapnak, szeretetre nevelés és vallási közösségbe való meghívás formájában. (Magyarországon a Mécses Szeretetszolgálat foglalkozik a módszer otthoni környezetbe való átdolgozásán.)

Valdeci Antônio Ferreira, az elítélteket segítő brazil fraternitás igazgatója ismertette, a börtönbe kerülők 90 százaléka megromlott családi körülmények közül érkezik, majd rámutatott: amit egy ember elkövetett, bárki más is elkövetheti.

Minden ember nagyobb, mint a bűne. És Isten kegyelme még nagyobb. Ez a forrása annak, hogy helyre lehessen hozni egy elrontott életet is. A szeretet és a megbocsátás az egyetlen forrása a boldogságnak – hangsúlyozta a brazil igazgató.

Sokakat megindított Daniel Luiz da Silva börtönviselt brazil fiatal, jelenleg rendezett életet élő, háromgyermekes családapa beszámolója. Elöljáróban leszögezte: „Csak Isten tudja, mennyi öröm van most a szívemben, hogy itt lehetek”. Daniel az APAC-rendszerben töltötte büntetésének második részét. Akkor tért meg, amikor egy Bibliát kapott, és ezt olvasta benne: „megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket” (Jn 8,32). Ráébredt, hogy apja azért nem tudott szeretetet adni, mert ő sem kapott szeretetet. Amikor 27 év után találkozott vele, nagyon vegyes érzések kavarogtak benne. Majd búcsúzáskor átölelte, és azt tudta mondani neki: „Áldásomat adom rád, szeretlek és megbocsátok!” Ez mindent megváltoztatott.

Ferreira összegzésében így fogalmazott: „Daniel tanúságtétele és a ti jelenlétetek megerősít, hogy nincs elveszett helyzet. Ami működik, az a valóság terápiája – csak egy találkozás, a valóság átölelése segít túllépni a bűnön és abban, hogy a bűnös ne azonosítsa magát az elkövetett bűnnel. Ha tapasztalja: »Te érték vagy számomra«, akkor eljut oda, hogy elhiszi, érték maga és a társadalom számára is.”

Címke:   börtönmisszió hitélet APAC nemzetközi találkozó