Egyre több a nő a börtönökben, de senki nem tudja, miért

Szerző: Business Insider, Fotó: Reuters/Lucy Nicholson / Kívül tágasabb

Link: http://kivultagasabb.blog.hu/2016/08/19/egyre_tobb_a_no_a_bortonokben_de_senki_nem_tudja_miert

Dátum: 2016.08.19.
Pedig lenne min elgondolkodni, mert az 1970-es évekhez képest 14-szeresére (!!) nőtt az elítélt nők száma a független nonprofit Vera Jogi Intézet és a Macarthur Alapítvány most megjelent közös elemzése szerint.

Az Egyesült Államok börtöneiben 745 ezer elítélt tölti büntetését, közülük 110 ezer nő. Utóbbi tehát hatalmas ugrást jelent a pár évtizeddel előtti helyzethez képest, ám ami legalább ennyire furcsa – jegyzi meg a tanulmány -, hogy senki sem tudja, milyen okokra vezethető vissza a jelenség.

Annyi azért tudható, hogy többségüket kisebb, nem erőszakos bűncselekményekért ítélték el, és jellemzően bűnlajstromuk is rövidebb, mint a férfiaké. Mintegy 80 százalékuk anya, sokan közülük ráadásul egyedül viselik (viselnék) gondját gyermeküknek, gyermekeiknek.

A jelentés szerint a nőket arányaiban több tényező löki a börtön felé, így például a különböző traumák, a fizikai bántalmazás, a viselkedési zavarok, és természetesen a szegénység.

Azt sem hallgathatjuk el, hogy a kutatás megállapításait a bűnügyi-igazságügyi szakértők egy része némi fenntartással fogadta, érdekes módon azért, mert szerintük az még alul is becsüli a fegyházak elítélt nőkre gyakorolt hatását.

A Fordham Law School professzora, John Pfaff például arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben lehet, hogy a börtönben egy adott időpontban ülő elítéltek száma 745 ezer, ám ebben nem szerepel az a mintegy 11 millió felvétel, ami egy-egy év során összesen történik a fegyintézményekbe.

A professzor szerint ráadásul miközben a női elítéltek száma a sokszorosára nőtt az elmúlt négy évtizedben, az összes emelkedés 83 százalékát még mindig a férfiak adják.


Címke:   női fogvatartottak létszámemelkedés trend USA