Közel 20 000 olaszországi rab várja a tárgyalását

Szerző: Luana Ruscitti, Associazione Antigone / liberties.eu

Link: https://www.liberties.eu/hu/news/romaban-bemutattak-olaszorszagi-bortonokrol-szolo-eves-jelentest

Dátum: 2016.08.22.
Az olaszországi börtönökről szóló friss jelentés szerint az olaszországi raboknak több mint egyharmada vár a tárgyalására. A vizsgálat eredményei rámutatnak, hogy az országnak az előzetes letartóztatást kiváltó más megoldásokhoz kellene folyamodni.

2016. július 28-án a Képviselőház elé tárták az olaszországi börtönállapotokról szóló legfrissebb, 2016-os jelentést, melyet az Associazione Antigone készített. Santi Consolo, a Börtönigazgatási Osztály vezetője is részt vett a bemutatón illetve az azt követő sajtótájékoztatón.

Egyik szembeszökő adat, mondta Patrizio Gonnella, az Antigone elnöke, hogy általában véve  növekedett a börtönpopuláció mérete.?2016. június 30-án összesen 54072, míg egy évvel korábban 52754 rab ült olasz börtönökben. A növekedés nem írható a törvényhozás számlájára, hiszen semmi olyan változás nem történt az igazságszolgáltatásban, ami magyarázatot nyújtana rá,

3-ból 1 rab előzetesben van


A rabok típusait tekintve nyomban világosabbá válik a helyzet. Az 54072-ből, 18908-an vannak előzetesben, ami a teljes börtönpopuláció 34,9 százalékának felel meg.?Eszerint a börtönpopuláció több mint egyharmada még mindig tárgyalásra vár, vagyis, amíg ennek az ellenkezője be nem bizonyosodik, nem tekinthetők vétkesnek az általuk állítólag elkövetett bűncselekményekben.

A megelőző intézkedéseket többnyire bevándorlókkal szemben foganatosítják, főként az ítélet első harmadában: a jelentés zárásának idején becslések szerint 18 166 volt a külföldi rabok száma, ami a börtönpopuláció 33,5 százalékának felel meg, szemben a 2015. június 30-i, 17207 rabról (32,6 százalék) szóló adattal.

A börtönpopuláció növekedése tehát "a rendőrség és az igazságszogáltatás működésének hozadéka, ezek a szervek ugyanis az előző évekhez képest nagyobb előszeretettel folyamodnak börtönbüntetéshez. Eközben láthatólag, tekintve, hogy valamelyest csökkent a börtönök túlzsúfoltsága, kevésbé kerül sor megelőző iztézkedések megtételére," fejtette ki Gonnella.

Megtartani a hitet

A vizsgálat másik fontos eredménye a külföldi rabok nemzeti hovatartozásával kapcsolatos: miközben azelőtt a többségük román volt, jelenleg főleg - 17 százalékban - marokkóiak.

Végül egy adat a börtönpopuláció vallási hovatartozásával kapcsolatban: 29658 köztük a katolikus, 6138 a muszlim, 2263 az ortodox keresztény, és 300 alatti a másfajta vallásúak száma. Ezek igen fontos adatok, hangsúlyozta Santi Consolo a sajtótájékoztatón, mivel fontos megismernünk a börtönbeli vallási radikalizáció kockázati tényezőit illetve okait.

A DAP vezetője azt is nyomatékossá tette, hogy a hite gyakorlását mindenki számára  biztosítani kell, mert ezzel is visszafogható a radikalizálódás, illetve az azt igénylő raboknak lelki támogatást kell nyújtani.

Javaslatunk

A sajtótájékoztatón az Antigone hosszasan beszélt arról, hogy fel kellene hagyni az előzetes letartóztatás és az egyéb típusú megelőző intézkedések alkalmazásával a börtön és a próbaidő helyett másfajta megoldások javára.

A vizsgálat szerint 19812 olyan rab van, akiknek három vagy kevesebb év van hátra a börtönbüntetésükből; az ő esetükben megfontolandó az alternatív megoldások alkalmazása. Százalékban kifejezve az elítéltek 56,2 százalékának kell még viszonylag rövid időt leülnie, ami helyett érdemes volna más megoldást alkalmazni.

A börtönt kiváltó más megoldások ráadásul hatékonyak is: az Antigone adatai szerint azoknak, akik 2015 folyamán alternatív megoldások alanyai voltak, mindössze 0,79 százaléka vált visszaesővé a szabadulása után.

Az Antigone ennek érdekében indította el a 20x20 kampányát, amelynek során megpróbálják rávenni az olaszországi börtönadminisztrációt, hogy 2020-ig az anyagi források 20 százalékát fordítsák a börtönbüntetéshez képest alternatív megoldásokra.

A jelentés bemutatása azzal végződött, hogy útjára indítottak egy új kampányt a magánzárka fegyelmezési céllal illetve igazságszolgáltatás általi alkalmazásának megújításáért, valamint előadtak egy törvénytervezetet, amely szerint: a magánzárka kizárólag végszükség esetén volna alkalmazható; korlátoznák az igazságszolgáltatás által elrendelt (tehát a fegyelmező célú, maximum 15 napra kiszabhatóval szemben jelenleg korlátlan ideig, megelőző intézkedés gyanánt szolgáló) magánzárka alkalmazását; megváltozna a magánzárkát kiszabó fegyelmi bizottság összetétele; és még egy sor intézkedést hoznának a magánzárka alkalmazásával kapcsolatban.

Címke:   létszámnövekedés statisztika Olaszország