Ennek a börtönnek a nevét az egész Balkánon félve ejtik ki

Szerző: MTI, Fotó: vice.com, Dulai Péter / reset.hu

Link: https://reset.hu/2016/08/ennek-a-bortonnek-a-nevet-az-egesz-balkanon-felve-ejtik-ki/

Dátum: 2016.08.30.
Zenicáról tizenöt éve szöktek meg utoljára, a fegyencek együttes büntetése meghaladja a hétezer évet. Gavrilo Princip is ült itt.

Gyilkosok, erőszaktevők, rablók, háborús bűnösök és drogdílerek lakják, nevét az egész Balkánon félve ejtik ki, még akkor is, ha a volt Jugoszlávia egyik legismertebb rockegyüttese dalt írt róla; a zenicai büntetés-végrehajtási intézet a Balkán legkeményebb börtöne. A horvát Express.hr készített riportot Zenicán.

A Balkánon a háborúk és a feszült időszakok miatt rengeteg összecsapás és leszámolás történt, fegyverhez szinte bárki hozzáférhet a mai napig, így nem meglepő, hogy majdnem mindenki ismer legalább egy olyan embert, aki már ült börtönben. Az anekdotákból mindenki igyekszik kiszűrni a legérdekesebb részleteket, a börtönökben készült helyszíni riportok pedig a televízióban is a legnézettebb programok közé tartoznak.

A Zenica blues című dalt 1984-ben adta ki a Zabranjeno Pusenje (bosnyákul: Tilos a dohányzás!), népszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a volt jugoszláv tagköztársaságok rádióiban a mai napig játsszák.

A 130 éve létező zenicai büntetés-végrehajtási intézet azonban nem csak a dalnak köszönheti hírnevét. Az évtizedek alatt mindig oda kerültek a legveszélyesebb bűnözők, de ültek ott írók, zenészek, papok, politikai foglyok is. Itt raboskodott pl. Gavrilo Princip is.

A magas falak, a szögesdrót, a rácsok és megfigyelőkamerák nemcsak azt akadályozzák meg, hogy ők érintkezzenek a külvilággal, hanem azt is, hogy a kívülállók megtudják, pontosan milyen is az élet Bosznia-Hercegovina legszigorúbb börtönében.

A zenicai fegyház körülbelül nyolcszáz lakója közül a legtöbb bosnyák származású, de vannak köztük horvátok, szerbek, romák és albánok is. A legtöbbjüket 5 és 20 év közötti időre ítélték, de 33 fegyencnek több mint húsz évet kell letöltenie. Együttes büntetésük meghaladja a 7000 évet.

A legismertebb szökések is ehhez az intézményhez kötődnek, de ilyenre tizenöt éve nem volt példa. Akkor két rab egy létra segítségével egyszerűen felmászott a falra, átugrott rajta, majd elsétált. A beszámoló szerint kiásni még senki nem próbálta magát az intézetből, ugyanakkor sok szökési kísérletet akadályoztak meg, hiszen a bennlévők egyetlen célja kiszabadulni: az elítélteknek ugyanis mindenük megvan a börtön falain belül, kivéve a szabadságot.

A Zenicának van sportpályája, mozija, kézműves terme, könyvtára, tanterme, étterme és több vallási helyisége is, az intézmény olyan, mint egy kisváros. A raboknak lehetőségük van arra, hogy dolgozzanak és pénzt keressenek, a munka azonban nem kötelező. A börtönnek 22 hektár megművelhető földterülete, 17 fóliasátra, valamint több ezer baromfija van és teheneket is tartanak. A jó magaviseletűek havonta két órát együtt tölthetnek a feleségükkel egy erre kijelölt szobában.

A legnagyobb problémát az egymás közötti erőszak jelenti, mert a gyilkosok, rablók, kábítószeresek akár egy doboz cigarettáért is megtámadják egymást, így évente több ezer erőszakos cselekmény történik a börtön falain belül – olvasható a riportban.

Szexuális erőszakra és önkéntes szexre is van példa, a szolgáltatásokért az elítéltek telefonkártyával fizetnek egymásnak. A nyilatkozó rabok többsége már megbánta tettét, de olyan is volt, aki azt mondta az újságíróknak, ha újrakezdhetné, ismét megtenné.

Mi pedig találtunk még egy dalt, amit a börtönről írtak, de a Dubioza Kolektiv nevű zenekar K.P. Dom című dalát ne feltétlenül hallgassa meg, csak ha muszáj:

A zenicai börtönbe a Vice magazin is ellátogatott három éve.


Címke:   börtönélet adatok Bosznia-Hercegovina Zenica