Munkához segítené a szabadulókat a kormány

Szerző: Vigh Dániel, Fotó: mindennapi.hu / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/munkahoz-segitene-szabadulokat-kormany-959041/

Dátum: 2016.08.31.
A fogvatartottak munkaerőpiaci és társadalmi reintegrációjának elősegítésére hirdetett pályázatot a közelmúltban a magyar kormány. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg három és fél milliárd forint, a pénzt az Európai Szociá­lis Alap és Magyarország költségvetése finanszírozza. A program azért fontos, mert szabadulása után minden második elítélt újból a bűn útjára lép.

Legkevesebb négyezer fogvatartott munkaerőpiaci és társadalmi reintegrációjának elősegítésére hirdetett pályázati felhívást augusztus végén a kormány. A büntetésüket töltő rabok szabadságvesztése alatt megvalósuló program célja, hogy az elítélt szabadulásakor belső meggyőződésből akarjon, és – külső segítség igénybevételével – képes legyen a társadalom jogkövető tagjává válni.

A pályázat kírásának egyik oka, hogy a büntetés-végrehajtási intézetből szabadultak visszaesési aránya ötven százalék körül van, tehát minden második elítélt újból a bűn útjára lép, miközben a legfrissebb Börtönstatisztikai Szemle adatai alapján a fogvatartottak átlagos létszáma növekvő tendenciát mutat. A rabok között a 31–45 évesek csoportja a legerősebben reprezentált: ez a korosztály adja a fogvatartottak 45 százalékát. Az összes elítélt csaknem fele elsőbűntényes vagy visszaesőnek nem minősülő bűnismétlő. A tavaly januári adatok alapján a rabok 69 százalékának legfeljebb általános iskolai végzettsége van.

A probléma kezelésének egyik lehetséges útja a bűnmegelőzés erősítése, azaz a szabadultak reintegrációs esélyeinek növelése, ami a munkaügyi és a büntetés-végrehajtási intézményrendszer szoros együttműködését feltételezi. Hozzá kell tenni, hogy bár a szakmával, képesítéssel rendelkezők elhelyezkedésének esélye magasabb a munkaerőpiacon, a képesítés megszerzése ma már nem feltétlenül jelenti a biztos megélhetés alapját: különösen a kevésbé fejlett régiókban nehéz a szabadulás után elhelyezkedni.

A szakképesítés mellett a munkatapasztalat megszerzése lényegesen kedvezőbb munkaerőpiaci helyzetet teremt a szabadulás után a célcsoportnak, ezért fontos a megfelelő gyakorlatot elősegítő képzések tervezése, lebonyolítása.

A pályázatban megvalósítandó tevékenységek egyrészt a rabok, illetve a részt vevő szakemberek, önkéntesek, sorstárssegítők fejlesztésére fókuszálnak (személyiség- és kompetenciafejlesztő programok, valamint képzési programokon keresztül), másrészt a modell befogadására alkalmas környezet megteremtését, beleértve a célcsoporttal dolgozó szakemberek felkészítését célozzák.

A 48 hónapos program alatt a pályázat nyertesének feladata lesz többek között az egyéni és csoportos motivációs foglalkozások szervezése, a munkaerőpiaci és információs szolgáltatás nyújtása, álláskeresési tanácsadás és álláskeresési technikák oktatása is.

A négy éven át zajló pályázat egyik feltétele az is, hogy a részt vevő fogvatartottak közül legalább ezren oklevelet vagy bizonyítványt szerezzenek valamilyen szakmában.

Címke:   reintegráció pályázat munkáltatás kormányzat