Megnyílik a látogatók előtt a fegyház, ahol egykor Oscar Wilde is raboskodott

Szerző: MTI / ÖBE

Dátum: 2016.09.01.
Egy művészeti projekt keretében nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt az az angliai fegyház, ahol egykor a homoszexualitása miatt elítélt Oscar Wilde is raboskodott.

A readingi fegyházat, amely ma már a különösen fontos műemléképületek (Grade II) közé tartozik, 2013-ban záratta be a brit igazságügyi minisztérium, és az épület sorsa egészen mostanáig bizonytalan volt - írta a BBC News.

A nagyjából eredeti állapotába visszaállított fegyház megnyitását lehetővé tevő művészeti projektben előadók, írók, színészek és egyéb művészek vesznek részt. A közreműködők között van Ralph Fiennes és Patti Smith is. A látogatók a börtön történetével és leghíresebb lakója, Oscar Wilde életével ismerkedhetnek meg.

A homoszexualitása miatt elítélt Oscar Wilde 1895 és 1897 között raboskodott a börtönben. Az ott töltött évekről és a viktoriánus börtönrendszer brutalitásáról A readingi fegyház balladája című írásában számolt be.

Az Artangel nevű londoni művészeti szervezet kezdeményezésében a National Trust alapítvány is részt vesz, amely a látogatók szervezett körbevezetéséért lesz felelős.

Az érdeklődők vasárnaptól október 30-ig kereshetik fel az intézményt.


Címke:   funkcióváltás művészeti projekt bemutatás Anglia