Hiányszakmákat tanulhatnak a szegedi börtönben az elítéltek

Szerző: Szeged TV, Gaál Bernadett, Fotó: Kovács Ferenc / Szegedma

Link: http://szegedma.hu/hir/szeged/2016/09/hianyszakmakat-tanulhatnak-a-szegedi-bortonben-az-eliteltek.html

Dátum: 2016.09.01.
Harminc évre ítélték Norbertet, aki most úgy döntött, kitanulja a hegesztő szakmát. Szerinte ez egy megbecsült munka, amelyet azért szeretne elsajátítani, hogy szabadulása után gondoskodhasson idős szüleiről. A Nagyfa-Alföld Kft.-nél elméletben és gyakorlatban is elsajátíthatja a szakma fortélyait a szeptember 1-jén induló képzésen.

Norbert kilencedik évét tölti a börtön falai között, szabadulásáig még több mint húsz év van hátra. A szociális szakgondozó OKJ-vizsgája megvan, most hegesztőnek tanul, mert úgy hallotta, ez manapság a hiányszakmák egyike. Tudatosan és lelkiismeretesen készül a szabadulás utáni életre, mert mint mondta, neki kell majd gondoskodnia idős szüleiről. A szakmunkás vizsgát követően a Cserzy Mihály utcai telepen dolgozhat, így lehetősége van félretenni egy kisebb összeget a jövőre nézve.

A Szegedi Fegyház és Börtön alapfeladata az intézetbe kerültek reintegrálása, a szakképzettség megszerzése pedig egy esély, egy lehetőség a szabadulás utáni beilleszkedésre – mondta Tikász Sándor bv. dandártábornok intézetparancsnok. Mint mondta, az oktatás megkezdése előtt felmérték, milyen képességekkel rendelkeznek a fogvatartottak, a kétéves képzésekre viszont még így is túljelentkezés van. Az elítéltek többek között kőművesnek, szobafestőnek, targoncavezetőnek, péknek, szerelőnek, asztalosnak, a szeptemberben induló kurzusokon pedig hegesztőnek és karosszéria lakatosnak tanulhatnak. Piacképes tudást szerezhetnek, mellyel a letöltött börtönbüntetés után is képesek lesznek elhelyezkedni. Tikász Sándortól megtudtuk, a vállalkozók is egyre nagyobb bizalommal nyitnak a börtön felé, az egyik hódmezővásárhelyi betonelem gyártó cégnél rendszeresen foglalkoztatnak elítélteket.

A Cserzy Mihály utcai telepen, a Szegedi Szakképzési Centrum szervezésével külső vállalkozók közreműködésével, szeptember 1-től hegesztő és lakatos szakmát sajátíthatnak el a fogvatartottak, összesen harmincketten. A fogvatartottak reintegrációját fő feladataként kezeli a Nagyfa-Alföld Kft., több külsős partnerük van már, akiknél a szabaduláshoz közeli elítéltek dolgozhatnak. Külső munkára azok mehetnek, akiknek csak rövid idő van hátra a szabadulásig, viselkedésük pedig együttműködő, magatartásuk normakövető.

Címke:   Szeged Nagyfa képzés oktatás reintegráció