Fogvatartotti tréninget tartottak a gyulai börtönben

Szerző: Sz.E. Fotó: Szabó Eszter / Gyulai Hírlap

Link: http://www.gyulaihirlap.hu/110444-fogvatartotti-treninget-tartottak-a-gyulai-bortonb

Dátum: 2016.09.05.
Fogvatartotti tréninget tartottak a gyulai börtönben egy, a fogvatartottak beilleszkedését céljai között megfogalmazó alapítvány bevonásával szeptember első napjaiban. Mint megtudtuk: az országosan működő civil szervezet, a Váltó-sáv Alapítvány célja és feladata a fogvatartottak és a szabadultak társadalmi és munkaerő-piaci beilleszkedésének támogatása, képzése, mentálhigiénés ellátása, reszocializációja és családi kapcsolataik erősítése.

Az esemény szeptember 3-i foglalkozásán kiderült: a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet vezetése számára fontos, hogy teret és lehetőséget biztosítson a hasonló megmozdulásoknak, köztük a Váltó-sáv Alapítványnak arra, hogy az intézettel együttműködve segítsék a fogvatartottak szabadságvesztése alatt a szabadulásra való felkészülésüket, valamint azt, hogy kikerülve a civil társadalomba jogkövető állampolgárokká váljanak.

Az alapítvány szakmai vezetője, Mészáros Mercedesz lapunknak elárulta: három ország négy szervezete vállalt szerepet a kezdeményezésben, és a projekt lényege az uniós ismeretek bővítése, amit ők tágabban értelmeznek, így jóval több téma belefér a fogvatartotti felkészítő tréningbe. Az eseményen kiderült: a szakemberek elsősorban játékos programokkal készültek a Gyulán töltött napokra, melynek főbb témái az okmányok intézése, a lakhatás, munkakeresés, az egészség, pártfogókkal való kapcsolattartás, az oktatással, munkával kapcsolatos ismeretek és emberjogi ismeretek voltak.

Varga Zsolt bv. fhdgy., reintegrációs tiszt kérdésünkre elárulta, hogy az alapítvánnyal idén nyáron ismerkedtek meg, amikor a szakember egy nemzetközi szemináriumon vett részt, és felfigyelt a szervezet munkájára. – Nagyon megtetszett, hogy rendkívül sokrétű programokat szerveznek, amik a fogvatartottak szabadulása utáni boldogulását is elősegíti. Felvettem a kapcsolatot az alapítvány elnökével, aki nagyon örült a megkeresésnek, és ezt követően kötöttünk egy együttműködési megállapodást, hogy kölcsönösen segítsük egymás céljainak a megvalósulását – emelte ki a helyi börtön dolgozója.

Mint megtudtuk, az intézetben jelenleg futó csoportos tréning legfőbb célja a szabadulásra való felkészítés, és az esemény népszerű volt a bent lakók körébe is. – A tréningre többszörös túljelentkezés volt, mindenki nagy érdeklődéssel várta, mert ilyen és ehhez hasonló csoportos foglalkozás még nem volt az intézetben. Ezúttal 15  előzetesen letartóztatott fogvatartott lett kiválasztva erre a programra – tette hozzá Varga Zsolt.

A helyi intézmény illetékese hozzátette: az alapítvány nagyban hozzájárul az intézet céljának a megvalósításhoz, akik felé komoly kormányzati és társadalmi elvárás a fogvatartottak sikeres reintegrációja.


Címke:   Gyula tréning reintegrációs program civil szervezet