A gyermekosztályt segíti a börtön legújabb akciója

Szerző: P. G. / Békés Megyei Hírlap

Link: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/a-gyermekosztalyt-segiti-a-borton-legujabb-akcioja-682475

Dátum: 2016.09.06.
Úgynevezett H2 Kilégzési Teszt készülék megvásárlása érdekében indít jótékonysági rendezvénysorozatot a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet – jelentette be a kedden délután az id. Christián László Városi Sporttelepen megtartott sajtótájékoztatón Sal András, a Békés Megyei BV Intézet sajtóreferense.

Mint elmondta, második alkalommal igyekeznek karitatív akcióval segíteni a Gyula Gyermekosztályért Alapítványt. Két évvel ezelőtt több mint félmillió forintot gyűjtöttek össze egy újszülött-monitor beszerzésére.

Sal András kiemelte, az új kezdeményezés részeként az eszköz beszerzése mellett ruhákat és a gyerekeknek játékokat is szeretnének átadni. A sorozat szombaton — hét csapat részvételével megszervezett — jótékonysági labdarúgó tornával kezdődik, és a jövő évi hasonló karitatív sportrendezvényig tart.

Vajda Erika, a Gyulai Gyermekosztályért Alapítvány elnöke kifejtette, 2014-ben 541 ezer forintot gyűjtött össze a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet a már említett újszülött-monitor megvásárlására. Hozzátette, az ilyen kezdeményezések hozzájárulnak az alapítvány népszerűsítéséhez, a civil összefogás erősítéséhez is, hiszen az emberek még inkább megismerik munkájukat, tevékenységüket.

Dr. H. Nagy Katalin, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Gyulai Gyermekosztályának osztályvezető-helyettes főorvosa kifejtette, a H2 Kilégzési Teszt készülék nagy segítséget nyújt a gyomor-bélrendszer és az emésztőrendszer betegségeinek feltérképezésében. Nagyon sok beteggel találkoznak ugyanis, akik gyomor- vagy haspanaszokkal kerülnek hozzájuk.

— Döntően a tejcukor- és a gyümölcscukor-felszívódási zavarok kiszűrésére alkalmas — fogalmazott a szakember. — Az eljáráshoz a készülnek köszönhetően nincs szükség vérvételre, viszont a diagnózis után beállíthatók a szükséges diéták.

Kertes István, a Gyulasport Nonprofit Kft. ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a BV intézettel a jóvátételi program keretében már több hónapja eredményesen működnek együtt. Külön szólt az értékteremtés fontosságáról, s — mint hangsúlyozta — a most indított kezdeményezés a gyerekek egészségét szolgálja, éppen ezért is tartották természetesnek, hogy támogatják az akciót, és térítésmentesen biztosítják a helyszínt a jótékonysági labdarúgó torna számára.

Címke:   Gyula jótékonysági rendezvény sajtótájékoztató