Megszépül az egri börtön

Szerző: M. Z., Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap Online

Link: http://www.heol.hu/heves/kek-hirek-bulvar/megszepul-az-egri-borton-682304

Dátum: 2016.09.06.
Napokon belül elkezdődik a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet felújítása.

A szükséges engedélyeztetések, kiválasztások megtörténtek, s már látható jelei is vannak annak, hogy hamarosan látványosan megváltozik az épület, a területet ugyanis már fel is állványozták.

Juhász Attila bv. ezredes, az egri börtön parancsnoka a heol.hu érdeklődésére hétfőn elmondta: az Országos Parancsnokság döntött úgy, hogy azok az épületek, amelyek régebbi építésűek, megyeszékhelyen, városközpontban találhatóak mindenképpen olyan összhatást kell, hogy mutassanak a városképben, amely a szervezethez méltóak. A felújításhoz az anyagi forrást a Büntetés-végrehajtási Országos Parancsnokság biztosította.

– A vezetés fontosnak tartja, hogy azt a professzionista szemléletet, a szemléletváltást, amelyen a büntetés-végrehajtás az elmúlt időszakban végigment, az fizikai megjelenésben is tükröződjön, azaz korszerűek, modern és esztétikus megjelenésűek legyenek az épületek – tájékoztatott a bv-intézet parancsnoka.

Megtudtuk: az épületen utoljára 2000-ben végeztek állagmegóvó felújítást.

A mostani rekonstrukció a börtönparancsnoki épület homlokzatfelújítását jelenti. A külső vállalkozás szakemberei a homokkő lábazatot, a párkányokat újítják meg, javítják a vakolatot és az ablakokat, hőszigetelnek, csatornafelújítást végeznek. A börtön színe is más lesz, mint ami most látható. Még nem tisztázódott teljesen, ám vélhetően az egri egyetemhez hasonló sötétszürke színt kap.

Ezeken kívül ebben az időszakban az épületen belül a körletépületekben is energetikai korszerűsítést valósít meg a bv-intézet, hőszigeteléssel, nyílászárócserével. A belső munkálatokban a férfi elítéltek is részt vesznek.

A rekonstrukciót várhatóan október végén fejezik be.

Ezen a héten csütörtökön egyébként a büntetés-végrehajtás ünnepel, munkaszüneti nap lesz az intézetben. Szeptember 8-án ugyanis országszerte, így megyénkben is, Szent Adorjánra, a büntetés-végrehajtás védőszentjére emlékeznek.


Címke:   Eger felújítás korszerűsítés fejlesztések projekt