Iszlamista kivégzés lett volna a párizsi börtöntámadás

Szerző: M1 Híradó / Le Figaro / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2016/09/06/iszlamista-kivegzes-lett-volna-a-parizsi-bortontamadas/

Dátum: 2016.09.06.
Többen is segítették a támadás előkészítésében azt a rabot, aki megkéselt két börtönőrt egy fegyintézetben Párizs közelében. A francia ügyészség szerint bizonyítékokat találtak arra, hogy az Iszlám Állam utasítására hajtották végre a támadást.

Nyakon szúrt egy börtönőrt, egy másikat pedig a karján sebesített meg egy dzsihadista rab egy Párizs melletti börtönben. Az M1 párizsi tudósítója úgy tudja, mindkét sérült jól van, még vasárnap elhagyhatták a kórházat.

A támadás idején öt másik fogva tartott is jelen volt, ők azonban közvetlenül nem vettek részt a támadásban. A börtönőröknek sikerült megmenekülniük, a támadót pedig végül gumilövedékkel ártalmatlanították.
 
A Le Figaro szerint a férfi még vasárnap támadt az őrökre egy 25 centiméter(!) pengehosszúságú késsel, amikor azok a délutáni “sétáról” akarták visszakísérni a férfit a cellájába. A francia lap úgy tudja, a támadásban több rabtársa is segítette, annak ellenére, hogy elvileg elkülönítve őrizték.

A francia állampolgárságú dzsihadista férfit néhány hónapja fogták el Törökországban, miközben útban volt Szíria felé, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon. Ezután szállították a Párizs közelében található Osny börtönébe, ahol egy deradikalizációs kísérleti program keretében iszlám szélsőségeseket akarnak átnevelni.

Úgy tudni azonban, hogy ő nem vesz részt a programban, így kérdés, hogyan kerülhetett elhelyezésre ebben a részlegben. Egyelőre az sem világos, hogyan lehetett 25 centiméteres kés a börtönben egy elítélt terroristánál.

Masszőrök járhatnak a rabokhoz

A francia börtönőr-szakszervezet főtitkára szerint a program egy “zagyvaság”, kollégái puskaporos hordón ülnek a túlzsúfolt francia büntetés-végrehajtási intézetekben, amelyekben már összesen 300 embert tartanak fogva terrorizmus miatt.

Jean-François Forget a Le Figarónak arra is panaszkodott, hogy az őrök kimerültek, miközben a rabok például masszőrt hívhatnak magukhoz, vagy éppen vívóleckéket (?) vehetnek, ami növeli a feszültséget az őrök és a börtönlakók között.

Az M1 párizsi tudósítója arról számolt be, hogy a már amúgy is túlzsúfolt Osny fegyintézetben – 570 férőhelyen több mint 900 rabot tartanak fogva – nemrég alakítottak ki egy elkülönített részleget. olyan radikális dzsihadistáknak, akikről bizonyított, hogy hajlandók lennének terrorakciókat elkövetni.

Jelenleg 18 ilyen rabot őriznek a börtönben elvileg külön-külön, egymástól és a többi rabtól is elkülönítve. Ezek a rabok azonban különféle “extra szolgáltatásokat” vehetnek igénybe, azzal a hivatalos indokkal, hogy “kihallgatható állapotban” maradjanak.

Elegük lett az őröknek

Venczel Katalin szerint a mostani eset csak azért került nyilvánosságra, mert a börtönőrök szakszervezete egyre elégedetlenebb ezzel a helyzettel. Azt mondják, hogy sem a börtönök, sem ők nincsenek felkészítve az ilyen rabok őrzésére.

Iszlamista kivégzés?


Az M1 tudósítója szerint már a nyomozás is megerősítette, hogy a francia sajtóban Bilal T. néven említett férfit többen is segítették a támadás előkészítésében, és az Iszlám Állam utasítására egy iszlamista kivégzést akartak végrehajtani. Éppen ezért az ügyészség terrorelhárítási részlege nyomoz az ügyben hivatalos személy elleni emberölési kísérlet gyanújával.


Címke:   terrorizmus deradikalizáció biztonság Franciaország