Munkával formálják a jellemet

Szerző: Borsodi Attila, Fotó: Bach Máté / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/munkaval-formaljak-jellemet-980284/

Dátum: 2016.09.08.
Negyvenöt munkaterületen dolgoznak fogvatartottak a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. Bár a fő cél az, hogy segítsék a rabok visszailleszkedését a társadalomba, közben a nekik munkát adó cég éves szinten kétszázmilliós adózott nyereségre tesz szert. A pénzt pályázatokhoz használják fel önerőként, és fejlesztéseket hajtanak végre. Oktatással és különböző szakkörökkel is segítik a rabokat abban, hogy miután kikerülnek a börtönből, jobb életet éljenek.

Az ember a lényeg, a fogvatartott, vele kell a nap 24 órájában úgy foglalkoznunk, hogy a társadalomba való visszailleszkedését segítsük – bocsátja előre a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. Balázs Péter dandártábornok hozzáteszi: azért dolgoznak, hogy a fogvatartottak sokkal „jobb állapotban”, használhatóbb képességek birtokában legyenek, amikor távoznak tőlük. Ha ezt sikerül elérni, akkor szerinte az adott személy nem a visszaesési rátát fogja növelni. A feladat nem könnyű, mert sok elítélt a rácsok mögött találkozik először a munka világával.

Rekordtermésük volt

A parancsnok elmondja, hogy az intézet három objektumában összesen 1400-1500 fogvatartott tölti büntetését, ez 123 százalékos telítettséget jelent. A rabok közül 1100-1200-at dolgoztatnak és képeznek csaknem 45 munkaterületen. Azokat az elítélteket, akik a börtön működtetésével kapcsolatos munkát végzik, az intézet foglalkoztatja, a többieket az állami tulajdonú Pálhalmai Agrospeciál Kft. A főként a mezőgazdaságban érdekelt cégnél 250 polgári alkalmazott mellett 850 fogvatartott dolgozik, a társaságnál hetven hivatásos testületi tag felel a biztonságért.

– A legtöbben a növénytermesztésben és az állattenyésztésben tevékenykednek. A megtermelt szemes takarmányt és a gabonát az állatokkal, szarvasmarhákkal, sertésekkel etetjük meg, a felesleget pedig a szabadpiacon értékesítjük. Idén mindenből rekordtermésünk van. A szaporulatokkal együtt van 1600 holstein-fríz szarvasmarhánk, ebből 850 a tejelő tehén, amelyek évente körülbelül 8 millió liter tejet adnak. Tenyésztünk sertést és ridegtartásban angus szarvasmarhát is – hangsúlyozza Balázs Péter. A rabok nemcsak a mezőgazdaságban dolgoznak, hanem a mosodában is tevékenykednek, míg mások elektronikai hulladékot bontanak.

– Vannak szerződéseink külső vállalkozásokkal is, így a fogvatartottak papírgyárban, vasműben dolgoznak, és segítenek a vízügynek is. A cég részt vesz a kereskedelemben, és boltokat is üzemeltet az elítélteknek – teszi hozzá a parancsnok.

Az újgalambosi sertéstelepen két angol és két magyar fajtát tenyésztenek a fogvatartottakkal. A vágósúlyú állatok zömét a büntetés-végrehajtási intézetekben hasznosítják

Fehér ruhában dolgoznak


A foglalkoztatás mellett a rabok csaknem húszféle foglalkozásra is járhatnak, többek között kutyaterápiával, képzőművészeti foglalkozásokkal, bibliaszakkörrel vagy éppen kertészkedéssel formálják az elítéltek jellemét. A fogvatartottak színjátszással is megpróbálkozhatnak, és a helyi Kodály-kórusban is énekelhetnek.

Arról már Bényei Tamás bv. alezredes, a Pálhalmai Agrospeciál Kft. ügyvezetőigazgató-helyettese beszél, hogy bár cél a rabok szemléletének formálása, a cég profitorientált. – Éves szinten csaknem 5 milliárdos forgalmunk van, tavaly az adózott nyereségünk 200 millió forint volt. A profitot fejlesztésekhez használjuk fel, és ebből tudjuk frissíteni a gépparkot is – hangsúlyozza a szakember.

A bernátkúti mosodában egyszerre 22-25 rab dolgozik, az asszonyok három műszakba járnak hétfőtől péntekig. – Itt 80-100 fogvatartott van állományban. Egy műszak nyolc óra alatt körülbelül 2,5-3 tonna textíliát tisztít meg – mondja Bényei Tamás. A mosodába belépve mindenhol fehér ruhába öltözött elítéltek dolgoznak, a készáru a raktárban gurulós, rácsos kocsikban kivasalva és összehajtva áll, míg elszállítják. Egy egység tetején kis táblácska jelzi, hogy az adott textíliák honnan érkeztek: látni Bethesda, OITI feliratot, míg más kupacokat magánpanzióba vagy éppen horgászcentrumba visznek majd. A mosoda jellemzően állami kórházaknak, budapesti gyógyfürdő-szállodáknak szolgáltat.

Az egyik rab, Káté Nikoletta egy hónapja vonult be az intézetbe. Azt mondja, odakint egy percet sem dolgozott, először a szülei, később a férje tartotta el.

– Nem tudom, mit teszek majd, ha kimegyek, de ha egy mosodában kapnék lehetőséget, akkor valószínűleg elhelyezkednék ott. Ehhez az itt megszerzett tudást jól tudnám hasznosítani – jegyzi meg a fiatalasszony. Szabó Attiláné hét hónapja van bent, és várhatóan 2017 februárjában szabadul.

– Odakint közfoglalkoztatottként dolgoztam, de 16 évesen még a miskolci vasgyárban is megfordultam. Ha kiengednek, akkor várnak vissza az előző munkahelyemre, így nem leszek állás nélkül – mondta az asszony, aki benti keresetét magára költi.

Címke:   Pálhalma börtönélet munkáltatás reintegráció