A világ legnagyobb börtönsztrájkjára készülnek az USA-ban

Szerző: Borsonline

Link: http://www.borsonline.hu/aktualis/a-vilag-legnagyobb-bortonsztrajkjara-keszulnek-az-usa-ban/118697

Dátum: 2016.09.09.
2016. szeptember 9-én az Amerikai Egyesült Államok valamennyi börtönében munkabeszüntetést terveznek a rabok, egy az egész országra kiterjedő sztrájk keretében. A sztrájk a börtönökben tapasztalható nyomorúságos életkörülményekre és a kényszermunkára kívánja felhívni a figyelmet.

1971. szeptember 9-én a new york-i Attica börtönben volt az USA történelmének legsúlyosabb börtönlázadása, így az időpontválasztás nem véletlen.

Az USA-ban mind relatív, mind abszolút értelemben a legmagasabb a bebörtönzöttek száma, akik között ráadásul aránytalanul nagy az afroamerikai származású és az alacsony társadalmi osztályokból érkező. A sztrájk szervezői szerint a fogvatartottakat gyakran embertelen körülmények között tartják, gyakoriak például a hosszú ideig tartó magánzárkás büntetések, amelyek kínzásnak minősülnek, és sértik a nemzetközi emberi jogi egyezményeket - számolt be az amerikai The Nib.

A sztrájk emellett a börtönökben végeztetett kényszermunka ellen is fellép, melyről úgy ítéli, hogy a rabszolgaság egy modern formája. Több céget is azzal vádolnak, hogy a börtönökben végeztetett kényszermunkára alapozza profitjának jelentős részét.

A sztrájk szervezői úgy látják, hogy indokolatlan és problematikus az, hogy míg az Egyesült Államok népessége a világ teljes népességének kevesebb mint 5%-a, addig mégis itt tartják fogva a világ bebörtönzötteinek 25%-át. Emellett a világ egyik országában sincsenek olyan nagy arányban a fogvatartottak között a kisebbségek, mint az USA-ban. A szervezők ezért látják megalapozottnak a kényszermunka és a modern rabszolgaság kapcsán felhozott vádjaikat.

Címke:   sztrájk tiltakozás börtönkörülmények USA