Szalai Tímea: " Hazánk évtizedes problémája a börtönök zsúfoltsága"

Szerző: Lakat Eszter, Fotó: MTI/Cseke Csilla / Blikk

Link: http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/szalai-timea-hazank-evtizedes-problemaja-a-bortonok-zsufoltsaga/zgyj091

Dátum: 2016.09.13.
Megelégelte az Igazságügyi Minisztérium, hogy egyre több rab fordul az Emberi Jogok Európai Bíróságához kártérítésért, azzal, hogy embertelen körülmények között tartották őket fogva a magyarországi börtönökben. Egy új javaslat szerint napi 2000 forintban maximalizálnák a kérhető kártérítés összegét.

Mit szól az javaslathoz a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága?

– A magyar büntetés-végrehajtás évtizedes problémája a börtönök zsúfoltsága. Hazánkban 29 börtönben jelenleg mintegy 18 000 embert tartanak fogva. Már az elmúlt években is több mint tíz százalékkal csökkentettük a zsúfoltságot a korábban bezárt börtönök újranyitásával.

Hogyan próbálják megoldani a régi problémát?

– A kormány által meghirdetett férőhely-bővítési programban 2018-ig kilenc új börtön épül. Ezzel és a saját beruházásokkal összesen 6000 férőhellyel bővül a börtönök kapacitása csökkentve a telítettséget. A kormány kiemelt beruházássá minősítette a börtönök építését, így a közeljövőben kiírják a közbeszerzési eljárást.

A fegyőrökből is állandó hiány van. A nyilvános toborzás segíthet ezen?

– Nagy az érdeklődés, folyamatosan érkeznek az önéletrajzok, jelenleg a feldolgozásuk zajlik. Minden érintett településen nyitunk egy toborzóirodát, ahol személyesen is foglalkoznak a lehetséges újoncokkal. Egyébként 2500 új munkatársat vesz fel a büntetés-végrehajtás.

Címke:   zsúfoltság kártérítés börtönépítés toborzás