Titkos kínzókamra az olaszországi Poggioreale börtönében

Szerző: Luana Ruscitti, Associazione Antigone / liberties.eu

Link: https://www.liberties.eu/hu/news/poggioreale-borton-nem-hivatalos-kinzokamra

Dátum: 2016.09.14.
Olaszországban mindenki tudja, hogy ha valaki a nápolyi Poggioreale börtönbe kerül, a lehető legrosszabb, ami történhet vele, az, ha beviszik a "zéró szobába". A hivatalosan magánzárka gyanánt funkcionáló helyiség valójában egy kínzókamra.

Olaszországban a börtönbeli öngyilkosságok egy részéért az elítéltek elszigetelésének mikéntje a felelős. Amennyiben beigazolódik, hogy alappal vádoltak meg nemrég 23 személyt, újabb súlyos árnyék vetül az emberi jogok tiszteletben tartására az olasz börtönökben.

Nyomozás indult 23 személy (22 börtönbeli alkalmazott és 1 orvos) által 2012 és 2014 között, a Poggioreale börtön egyes elítéltjei ellen állítólag elkövetett bűncselekmények ügyében.

Legalizált kínzás


A biztonsági kamerával el nem látott helyiség falait vér borítja. Aki ide bekerül, azzal bármi megtörténhet. Már a helyiség puszta létezése is törvényszegő.

A nápolyi ügyész számos feltételezett bűncselekmény ügyében vizsgálódik: emberrablás; hatósági visszaélés; személyes erőszak; testi sértés; rossz bánásmód.

Okok és okozatok

"Rendkívül fontos, hogy alaposan vizsgálják ki ezt az ügyet, hiszen közhatalommal bíró személyekről van itt szó, akiket emiatt felelősség terhel," magyarázta Patrizio Gonnella, az Associazione Antigone elnöke.

A bűncselekmények mibenlétének és elkövetésük gyakoriságának megállapítását ráadásul nehezíti, hogy a sérelmeket a további visszaélésektől tartva az áldozatok általában nem szokták azonnal jelenteni.

Címke:   kínzás erőszak emberi jog Olaszország