Cellából a szeméttelepre

Szerző: Istenes Zsolt, Ördög Tibor, Szarka Gábor / Miskolc TV / Minap.hu

Link: http://minap.hu/cikkek/cellabol-szemettelepre

Dátum: 2016.09.15.
Rabok válogatják a hulladékot a MiReHuKöz telephelyén. A fogvatartottak csütörtökön álltak munkába, a tucatnyi elítélt 8 órás műszakban dolgozik a kézi válogatóban.

A börtönparancsnok szerint, mivel kevés a munkalehetőség, ezért a fogvatartottak körében minden olyan lehetőség népszerű, amivel ha csak átmenetileg is, de elhagyhatják a börtönt. A program célja az is, hogy a munkával a rabokat visszaszoktassák a társadalomba, keresetükkel pedig hozzájárulnak eltartásuk költségeihez.

Rácsokat szereltek az ablakokra, a folyosó pedig egy ketrechez hasonlít. Olyan mintha börtön lenne, pedig nem az. A biztonsági intézkedésre az itt dolgozók miatt volt szükség, akikre őrök is figyelnek.

Futószalagon érkezik a szemét a MiReHuKöz hulladékkezelő üzemében. A szalag nem áll meg, a még hasznosítható anyagokat gyorsan ki kell szedni.

A műanyag flakon nem oda való, ezért azt is különszedik. Itt dolgozik az egyik elítélt is, hogy miért került börtönbe azt nem árulta el, de azt igen, hogy még két és fél éve van hátra a szabadulásig.

-Nagyon örülök hogy így, szabadon dolgozhatunk itt, ebben a szelektívben. Olyan munkát végzünk, ami a környezetnek is jó, és azért is jó, mert nem vagyunk bezárva és szabadon dolgozhatunk. Ez nagyon nagy lehetőség az intézetnek, és nekünk is, hogy ezt tudják biztosítani - mondja.

Az üzemben mától 12 elítélt is dolgozik 1 műszakban, reggel 6 órától délután kettőig. A programra többen jelentkeztek, mint amennyi hely volt, sokan szeretnének – ha csak átmenetileg is – de a börtön falain kívül lenni.

-Fontos, hogy ítélet közben is hasznos tevékenységet folytassanak. Ha a börtönből szabadulnak, akkor ott, azon a munkahelyen folytathatják tovább a munkát, ahol dolgoztak. Fontos szempont, hogy a Miskolci Regionális Hulladékkezelő tovább is tudja foglalkoztatni őket a szabadulás után - mondja Joó László, a B.-A.-Z. Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

Lassan, de gyűlik a válogatott anyag a tárolóban. A rabok azt a hulladékot válogatják tovább kézzel, amit az automata rendszer már nem tud. Főleg papírt, műanyagot és fémet keresnek. A hulladékkezelő cég igazgatója szerint a dolgozó rabokkal olcsó és kiszámítható munkaerőhöz jutnak.

- A gazdasági számok és mutatók alapján ez is előny a társaságunk  számára, illetve az a stabilitás amit a BV-intézet tud  nyújtani munkaerő kapcsán, hiszen azt a létszámot ki tudják állítani ahhoz, ami a folyamatos munkához szükséges - mondta  Majoros Róbert, a MiReHuKöz Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A cég és a büntetés-végrehajtási intézet hosszú távú együttműködést tervez. Ehhez az kell, hogy a fogvatartottak óránként körülbelül 800 kg hulladékot válogassanak ki. Ha ezt a számot tartani tudják, akkor a rabok maradhatnak dolgozni.


Címke:   Miskolc munkáltatás reintegráció külső helyszín