Ez a pékség második esélyt ad börtönviselt nőknek

Szerző: npr.org, Fotó: Morgan McCloy/NPR / Girl Power

Link: http://girlpower.cafeblog.hu/2016/09/16/ez-a-pekseg-masodik-eselyt-ad-bortonviselt-noknek/

Dátum: 2016.09.16.
Egy pékség, ahol a börtönből szabadult, vagy próbaidejüket töltő nők esélyt kapnak egy teljesen új életre. Tiszta lappal indulnak, önbizalmat szereznek, barátságokat kötnek, és megtanulnak sütni is.

Bonnie Rice tavaly szabadult a börtönből. Miután leülte ötéves, kábítószer-használattal kapcsolatos büntetését, tudta, nem megy vissza oda, ahonnan jött. “Nem tudtam, merre tovább. Ijesztő volt” – mesélte a nő az npr portálnak.

Bonnie teljesen egyedül volt szabadulása után.

Szerencséjére hamarosan talált egy szálláshelyet, ahol meghúzhatta magát, a munkakeresés azonban kínkeserves folyamat volt, mindenhol elutasították előélete miatt.

“Az emberek lenéztek” – mondta.

Aztán egyszer csak rábukkant a Together We Bake (Együtt sütünk) csapatára.

A virginiai Alexandriában található baptista templomhoz tartozó pékség sok mindent előállít: granolából készült finomságokat, mindenféle cookie-t, vagy éppen kelkáposzta chipset is, amelyet aztán a helyi éttermeknek és biopiacoknak szállítanak ki. Itt egyszerre folyik munkahelyi tréning és coaching program is olyan nők számára, akiknek szükségük van második esélyre. Közülük sokan börtönből szabadultak, vagy éppen próbaidőn vannak.

“Ezek a nők sok akadállyal szembesülnek” – mondta Stephanie Right, a Together We Bake társalapítója.

A Together We Bake-et 2012-ben alapította Wright és barátnője, Tricia Sabatini, akinek egyébként jól menő cukrászdája van.  Az egyesület programja évente három szakaszban dolgozik, szakaszonként 8-8 hétig. Ezalatt a nők megtanulják az élelmiszer-előállítás alapjait, részt vesznek élelmiszer-biztonsági oktatáson, valamint a csomagolás, a szállítás és az ügyfélszolgálat legfontosabb tudnivalóit is megismerik. Ezen kívül természetesen gyakorlati tapasztalatot is szereznek. A Together We Bake küldetése, hogy egy átfogó munkaerő-képzést, valamint egyéni fejlődést biztosítson a résztvevők számára. Az itt szerzett tudás lehetőséget teremt számukra arra, hogy megtalálják a lehető legfenntarthatóbb munkahelyet, és az önellátás irányába mozduljanak.

Az npr portál cikkében arról számolt be, hogy mikor riporterük a helyszínre érkezett, éppen hatan sütögettek a makulátlanul tiszta és rendezett konyhában. Az újságíró úgy fogalmaz: ez a hely menedék a káoszból.

Rice már a nyolcadik hete a program részese.

A tréningeket sokszor olyan nők vezetik, akik korábban már maguk is részt vettek a programban.

A tanterv egy Houses of Healing (A gyógyítás házai) című könyvön alapul, amely tudatosságra tanítja a résztvevőket, segít leküzdeni a negatív érzelmeket és helyreállítani az önbecsülést.

Mikor az npr ellátogatott a pékségbe, éppen Colida Johnson csoportvezető tartott előadást a megfelelő kommunikációról – embertársakkal, leendő munkaadókkal. Rice pedig épp azt mondta a lapnak, hogy érzi, az önbecsülése jelentős fejlődésen esett át.

Azt is kiemelte: tiszteletet, szeretetet tanult a pékségben társaitól.

Az alapítók azt mondták, a pékség ötlete azért született meg, mert rájöttek, alig akad kifejezetten rászoruló nőknek való szolgáltatás, ezért úgy gondolták, miért ne lehetne a sütést bátorításra használni?

A tulajdonosok arról számoltak be, hogy az eddigi eredmények nagyon biztatóak.

A programon résztvevők 89 százaléka sikeres vizsgát tett, a visszaesők aránya pedig összesen 8 százalék.


Címke:   visszailleszkedés munkáltatás pékség USA