Bátaszéken épülhet börtön, a helyiek aggódnak

Szerző: NT / HírTV

Link: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/bataszeken-epulhet-borton-a-helyiek-aggodnak-1362188

Dátum: 2016.09.18.
Több mint 40 település önkormányzata jelentkezett a Belügyminisztérium börtönépítési pályázatára. A kilenc nyertes egyike visszalépett, helyére valószínűleg a Tolna megyei Bátaszék kerül. A város önkormányzata már meg is vásárolta a szerinte megfelelő földterületet.

500 férőhelyes börtön épülhet a Tolna megyei Bátaszéken – erről két hete tájékoztatta az önkormányzatot a Belügyminisztérium, miután a Nógrád megyei Bátonyterenye visszalépett. A bátaszékiek örülnek a lehetőségnek, bár vannak fenntartásaik.

„Úgy gondolom, hogy a városnak is egy illetőség, illetve a vállalkozásoknak is akár a megvalósítás során, illetve a későbbi működtetése során. Munkahelyeket is tud a város ezáltal teremteni. Persze az emberekben egy kis félsz is lehet a börtön szó hallatán, de reméljük, ebből probléma nem lesz” – mondta Hetei Adrienn.

Az önkormányzat egy 12 hektáros területet meg is vásárolt az M6-os autópálya mellett, szerinte ez alkalmas helyszíne lehet a beruházásnak. Lakossági fórumot is tartottak. „Alapvetően az elítéltek, illetve az elítéltek hozzátartozóinak idejövetele, itt-tartózkodása okoz némi aggodalmat az itt élőkben. Tekintettel arra, hogy a helyszín a várostól 600-700 méterre van, kicsi a valószínűsége, hogy bárki találkozik adott esetben elítélttel vagy elítélt hozzátartozójával. A létesítmény megközelítése az autópályáról, illetve a város olyan útjáról megoldható, amely a városközpontot semmilyen formában nem érinti” – mondta Bátaszék független polgármestere, Bozsolik Róbert.

Bátaszék mellett Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón és Ózdon 500, míg Kunmadarason 1000 férőhelyes börtön épül 2018-ig. Az új létesítményekkel a zsúfoltságot akarja csökkenteni a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Címke:   börtönépítés pályázat közvélemény Bátaszék