A pokol kommandósai

Szerző: MTI Fotó: Beliczay László / RC News

Link: http://rcnews.hu/a-pokol-kommandosai/

Dátum: 2016.09.19.
A legdurvább gonosztevőket is figyeli valaki. A valóságban ez azonban nem Batman, hanem a pokol kommandósai, akik a börtön hierarchiájának csúcsán állnak.

A börtön nem egy vidám hely, sőt egy civil embernek oda bemerészkedni maga lehet a rémálom. Tele gyilkosokkal, rablókkal, csalókkal és rengeteg aljasnál aljasabb bűncselekményekért lesittelt rossz arcúval, ahol ember embernek farkasa. Viszont vannak olyan emberek, akiktől még ezeknek az elvetemült bűnözőknek is összeszorul a gyomruk, ha meglátják őket. Ők a börtön kommandósai. Mai interjúmban egy ilyen kommandóssal beszélgetek, aki elárul egy-két kulisszatitkot. Természetesen arcát és nevét nem hozom nyilvánosságra.

Honnan jött az ötlet, hogy börtönőr legyél? Mert gondolom így kezdted a pályafutásod.

BV: 1993-ban szereltem fel katonai szolgálat után börtönőrnek. Ott volt a laktanyához közel a börtön, és úgy gondoltam, ha már egyenruhában vagyok, és ott is egyenruha van, akkor jó kis váltás lehet, és meg fogok tudni élni belőle. Egy újsághirdetésben találtam ezt a lehetőséget, a BV-s állást. Tizennyolc és fél évesen jelentem meg a BV-be jelentkezni, még katonaruhában. Volt egy komolyabb egészségügyi szűrés, de később értesítettek, hogy megfeleltem. Nagyon meglepett, hogy felvettek. Az első alkalommal lejött értünk a személyzetis, és felvitte az egész bandát egy szintre, ahol elvetemült gazfickókat mutattak nekünk. Soha nem láttam ilyet, aztán egyszer csak ott voltam: 150 ember ebédeltetése, benyitnak egy 10 fős zárkába… Büdös volt, tele tetovált, kigyúrt roma fickókkal…

Akkor elgondolkodtam rajta, hogy kell-e ez nekem. Megmondom őszintén, akkor, 18 és fél évesen beremegett a lábam egy kicsit. Tíz emberből három jött vissza. Direkt csinálták, ez is egy szűrő volt. Egy idő után ledobja magáról az ember. Ha nem, és félsz, azt a rabok kihasználják.

Nagyon tetszett a közeg, főleg az, hogy jött a fizetés minden hónapban. Akkoriban 14 ezer forint volt a fizetésem. A kötelező ranglétrát végigcsináltam: 6 hónapos alapképzés, jogi képzések, bilincs és gumibot használat, ilyenek. Elkezdtem a legalján szakaszvezetőként, ami a legalja vállap volt. Azzal el lehetett menni körletre dolgozni. Jártunk fel a motozni az őrséggel. Akkor még rengeteg szökés volt.

Hogy szöktek meg? Elbújtak valahova?

BV: Igen, ilyen is volt, nem is egy. A munkahelyen, ahol dolgoztak, elbújtak munka után, aztán kiugráltak a beton falon – ami nagyon magas volt, szóval rengetegen darabokra törték a csontjaikat.

Azért voltak nagyon komoly szökések is, mikor például ugyanígy szöktek meg kokain bárók, akikről senki nem tudta, hogy valójában kicsodák. Csak annyit, hogy kokaint árultak. Mikor elkezdték a szökést, már autó várta őket, meg létra a falnál. Na az ilyen fazonok soha nem is lettek meg. Csináltak olyat is, hogy hárman szöktek meg egyszerre. Az egyik ott maradt, hogy vele foglalkozzanak, a másikat elkapták a városban, a harmadikat soha.

Másfél évet csináltam így végig. Két év elteltével beválogattak az akkor frissen alakított akció- és bevetési csoportba. Ez fekete ruhás kommandós hakni volt. Oda rengetegen jelentkeztek, de óriási volt a szűrő, így csak öten maradtunk. Nagyon tetszett. Egyfajta hatalmat is adott, de ami még jobb volt, hogy különféle kiképzésekre jártunk a rendőrség különleges alakulataihoz. Rengeteg lövészetet, közel harcot tanultunk, és egy csomó akciógyakorlat is volt. Az akciócsoport feladata volt a 4-es biztonsági csoport illetve a különösen veszélyes elítéltek kezelése.

Címke:   műveleti csoport kommandó biztonság riport