A sátoraljaújhelyi börtön szakemberei Dévaványán

Szerző: Licska Balázs / Békés Megyei Hírlap Online

Link: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/a-satoraljaujhelyi-borton-szakemberei-devavanyan-684654

Dátum: 2016.09.20.
Hogy néz ki belülről a fogvatartottak szállítására használt jármű, a rabomobil, milyen veszélyek leselkednek a fiatalokra, milyen bűncselekményeket követhetnek el – többek között ezek is témát szolgáltattak azokon az előadásokon, amiket a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön munkatársai tartottak a dévaványai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum közelmúltbeli rendezvényén.

Az általános iskolás gyermekeknek a Ványai Ambrus általános iskolában, a középiskolásoknak pedig a művelődési központban tartottak előadásokat a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön szakemberei: több információ volt olvasható a plakátokon, valamint meghökkentő videókat is levetítettek a fiatalok számára arról, mi számít bűncselekménynek, hogy előzhetik meg az áldozattá válást.

Az általános büntethetőségi korhatár minimuma 14 év, de bizonyos esetekben akár már azok is felelősségre vonhatók, akik még csak a 12. életévüket töltötték be. A fiatalok kaphatnak akár szabadságvesztést is, igaz, ezt a legsúlyosabb szankciót csak súlyos bűncselekmény esetén alkalmazzák. A fiatalok leggyakrabban lopást, rablást, testi sértést, garázdaságot és rendzavarást, kábítószeres bűncselekményt követnek el – ez volt olvasható az egyik plakáton.

A középiskolásoknak szóló előadásokon több videót is levetítettek a szakemberek. Az egyiken egy lány mesélte el történetét, mely szerint egy álláshirdetésre jelentkezett: sok pénzt és ingyenes fotózást hirdettek meg szép lányoknak. A sztori vége az lett, hogy táncolnia kellett és a testét árulnia, így kellett rendeznie annak a fiúnak a tartozását, akibe beleszeretett, közben pedig a srác csak kihasználta, folyamatosan verte és megalázta.

Ahogy az előadásban, úgy a második videóban az internet veszélyeire hívták fel a figyelmet, hogy miért nem kell óvatosnak lenni, miért nem szabad figyelmetlennek és hiszékenynek lenni. Nem ajánlott személyes adatokat megosztani a közösségi portálokon, illetve olyan dolgokat, például fényképeket, amikkel mások visszaélhetnek, amik később – például felvételinél, állásra jelentkezésnél – kellemetlenek lehetnek. A törlés ellenére sok minden megmarad a világhálón.

Érdemes a biztonsági beállításokat beállítani, illetve ajánlott csak tényleges ismerősöket visszaigazolni: ugyanis léteznek valódi kapcsolatok kialakítására képtelen, torz személyiséggel rendelkező emberek, akik direkt vadásznak a figyelmetlenekre és a hiszékenyekre, nem ritkán szexuális célból. Ugyanakkor nemcsak áldozattá, hanem könnyen bűnelkövetővé is lehet válni, ha valaki visszaél mások személyes adataival, megsérti a levél- és magántitkokat, csal, zaklat.

Cyberbullying – egy ezzel kapcsolatos videóval ért véget a középiskolásoknak szóló előadás. Ez azt jelenti, hogy valakit a világhálón keresztül megaláznak, bántalmaznak. A videóban egy olyan példát hoztak fel, ami bármikor bárkivel megtörténhet. Egy lány együtt volt egy fiúval, sok képet készítettek. Aztán szakítottak, és a srác dühből átalakította az egyik felvételt, obszcén szavakat írt a lány képe mellé – majd így tette közzé mindenki számára a közösségi portálon.

Még a rendezvény előtt Mile Lajos, Dévaványa alpolgármestere, a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke elmondta: a KEF rendezvényén tartott már előadást dr. Zacher Gábor, a nemzet toxikológusa, Zahorán Ádám ultrafutó is beszámolt a sportos élményeiről. Nemrég Sátoraljaújhelyre kirándultak, ahol meglátogatták az ottani Börtönmúzeumot is. Akkor merült fel, hogy a büntetés-végrehajtási intézet szakemberei is tartsanak előadást a fiataloknak.

Hogy telnek a rabok mindennapjai?


Az előadás egyik leglátványosabb része volt, amikor a diákok megnézhették belülről a rabomobilt, vagyis azt a járművet, amivel a fogvatartottakat viszik egyik helyről a másikra. Az előadáson arról is szó esett, hogy miként töltik a hétköznapokat az elítéltek a sátoraljaújhelyi fegyházban. A fogvatartottakat 4 óra 30 perckor ébresztik, egy létszámellenőrzést követően pedig jön a reggeli. Azonban nem az amerikai filmekben megszokott módon, hogy egy helyen, közös térben esznek a rabok. A tátikán, azaz az ajtó egyik nyílásán keresztül kapnak ételt.

Sátoraljaújhelyen a fogvatartottak 85-90 százaléka dolgozik, napi 8 órában és munkadíjért. A munka után 13 óra 45 perc körül visszavonulnak a zárkákba a rabok, majd jön az ebéd- és a vacsora kiosztása, melyből az ebédet azonnal el kell fogyasztaniuk, a vacsorát pedig belátásuk szerint a későbbi órákban költhetik el. Ezt követően egy órát még a szabad levegőn tölthetnek a fogvatartottak, illetve akár tanulhatnak is – többen szereztek már például érettségit –, könyvtárba, kondicionáló terembe, illetve egyéb szakköri foglalkozásokra mehetnek. 18 óra 30 perckor van a zárás, ami után a zárkában olvashatnak, zenét hallgathatnak, tévézhetnek.

Érdekesség, hogy a börtönben speciális mobiltelefont is használhatnak a rabok, igaz, csak bizonyos korlátok között: értelemszerűen az cseveghet többet, akinek jó a magaviselete.

Kérdésre a büntetés-végrehajtási intézet szakembere elmondta: Sátoraljaújhelyen egy-, két-, négy-, nyolc-, tizenkét- és tizennégy személyes zárkák találhatók.


Címke:   Sátoraljaújhely bűnmegelőzés bemutató előadás