Szabadulás előtt a börtönfestő: szavazzon, vissza lehet illeszkedni a normális életbe?

Szerző: Szlavkovits Rita, Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szabadulas_elott_a_bortonfesto_szavazzon_vissza_lehet_illeszkedni_a_normalis_eletbe/2490229/

Dátum: 2016.09.21.
Rövidesen szabadul a Csillagból Hangya, akinek festményeiből most nyílt kiállítás a TIK-ben. A fogvatartott a börtönben kezdett festeni, több kiállítása is volt. A Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka szerint mindnyájunk érdeke, hogy az elítélteknek legyen lehetőségük tanulni, mivel szabadulásuk után így könnyebb a beilleszkedés.

– Pár napos eltávozáson voltam, ezalatt nemcsak a képeimet igazgattam, hanem a hosszú évekre gazdátlanul hagyott lakásomban fúrtam-faragtam, próbálom rendbe hozni – magyarázza a több alkalommal is kiállított festményei előtt állva Pécz Zoltán.

A hosszú éveket a rácsok mögött eltöltő fogvatartott képeit már bemutatták Nagykörüben, Orosházán és Szegeden is. A TIK-ben kiállított festmények két hétig láthatók az aulában, a képeket meg is lehet vásárolni. A Hangyának becézett, közel ötvenéves férfi már a szabadulása utáni éveit tervezheti, 2018-ban letelik a büntetése.

– Mindannyiunk érdeke, hogy emberséges, tisztességes körülmények között éljenek a fogvatartottak, hiszen nekünk sem mindegy, hogy milyen mentális állapotban jönnek ki közénk – Tikász Sándor, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka szerint a reintegráció az egyik célja a büntetésnek. Az elítéltek kilencvenöt százaléka dolgozik, nagyjából húsz százaléka tanul, köztük közel harmincan felsőoktatásban, harminc százalékuk pedig különböző művészeti tevékenységet végezhet szakkörökben.

Külsősök is bemerészkednek


– Először őrök vigyáztak ránk – meséli Kaczúr Ágnes, aki önkéntes tanárként jár a Csillagba, spanyolul tanítja az elítélteket. A Szegedi Tudományegyetem munkatársa hat év óta rendszeresen jár a börtönbe, ma már nem kell annyira szigorú felügyelet, amikor nyelvórákat ad. A Szegedi Tudományegyetemnek együttműködési megállapodása van a szegedi büntetés-végrehajtási intézménnyel, de önkéntesen, ingyen is járnak be többen, hogy segítsék az elítélteket a szabadulás utáni életükhöz való felkészítésben.

– Én spanyolul tanítok néhány rabot, van olyan közöttük, akinek a diplomájához kell a nyelvvizsga – meséli Kaczúr Ágnes.
 
– Több karitatív szervezet munkatársa is jár be a börtönbe – ezt már a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka osztja meg velünk. Tikász Sándor szerint az intézmény elsődleges feladata ugyan a büntetés végrehajtása, de a rabok szabadidejének szinte teljes lefedésével egy távolabbi célt is el akarnak érni, ami a szabadulás utáni életre való felkészítés – ez a rácson kívül élők érdeke is.

Egyénre szabottan


– Alaposan megvizsgálják a szakemberek, hogy melyik elítélt alkalmas arra, hogy fokozatosan, a szabadulás előtt belekóstoljon a „kinti életbe" – magyarázza a szabadulás előtti reintegrációs fázist Tikász Sándor. – Vannak olyanok, akik számára lehetővé tesszük, hogy az utolsó, a rácsok mögött töltött időszakban rövidebb ideig, napokig eltávozásra mehessenek.
 
Tikász szerint a pártfogók segítségével megpróbálnak támogatást adni a raboknak a szabadulás utánra is, munkahelyet persze nem tudnak szerezni, de az álláskereséshez szükséges kompetenciákra megpróbálják felkészíteni az elítélteket. Pécz Zoltánnal évek óta dolgoznak a Csillagban, a férfiról már gyermekkorában kiderült, hogy tehetségesen rajzol, de csak a börtönben, a szakkörökön érzett rá ismét az alkotás ízére. Több technikát kipróbált, majd lassan kialakult az a stílus, amellyel képei többsége elkészül. A férfi azt tervezi, hogy ebből fog megélni.

Visszaszámlálás

– A legtöbben szakmát tanulnak a börtönben, de higgye el, ilyen múlttal szinte lehetetlen elhelyezkedni – Pécz Zoltán szerint ő éppen ezért tudatosan és keményen dolgozott azon, hogy egyre színvonalasabb, művészek által is elismert képeket fessen. – Hosszú távú terveket készítek, nem bízok semmit a véletlenre – teszi hozzá a férfi, akinek még közel másfél évet kell eltöltenie a rácsok mögött. – Apám, édesanyám már meghaltak, míg én a börtönben voltam, rokonaim kevesen vannak. Most van barátnőm is – biccent a mögötte levő kép felé, amelyre egy női arcot festett. – Sikerülni fog.

Címke:   Szeged szabadulás szabadidő kiállítás festészet