Erőszakos muszlim radikálisok vannak a francia börtönőrök között

Szerző: Forrás: AFP/Patrick Kovarik / Origo

Link: http://www.origo.hu/nagyvilag/20160922-iszlam-muszlim-radikalis-francia-borton.html

Dátum: 2016.09.22.
A francia belügyminiszter szerint rossz hatással lehetnek a börtönőrökre a dzsihádista rabok.

Az RTL nevű, francia nyelvű rádió vendége volt Jean-Jacques Urvoas igazságügyi miniszter. Szóba került, hogy egyre többen beszélnek Franciaországban arról, hogy a börtönőrök között is vannak szélsőséges, radikális muszlimok.

Urvoas ezt elismerte. Azt mondta, hogy legalább 10 ilyen börtönőrről tudnak, de szerinte legfeljebb 30-an lehetnek. Nem zárta ki, hogy egyes börtönőrök éppen a dzsihádista rabok miatt radikalizálódnak. Vagyis ezek szerint nem a rabokra vannak nevelő hatással a börtönőrök, hanem éppen fordítva: a börtönőrök kezdenek szélsőségesen viselkedni a rabok miatt.

Az arles-i börtönben derült ki, hogy két börtönőr például – vallási okokra hivatkozva – nem hajlandó kezet sem fogni a női alkalmazottakkal. Az igazságügyi miniszter azt mondta, hogy nincs mit csodálkozni ezen a helyzeten, ugyanis a börtön egyfajta lenyomata a társadalomnak. És természetes, hogy a börtön sem ússza meg az egész társadalmat érintő konfliktusokat.

A tavalyi párizsi terrortámadások után derült ki, hogy a párizsi közlekedési vállalatnál, az RATP-nél elkülönített közösséget alakítottak ki radikális muszlimok. Vannak olyan buszsofőrök, akik nem hajlandók azt a buszt vezetni, amit előző nap egy női sofőr vezetett, mert nem hajlandók megfogni a kormányt még másnap sem egy nő után. És más módon is gyakran durván megalázták női kollégáikat. Külön szakszervezetet is alakítottak.

Egyikőjük pedig úgynevezett S-kartonnal rendelkezett – így tartják nyilván Franciaországban a közrendre veszélyes személyeket. Viszont a terrortámadások előtt az RATP nem tudhatta meg, hogy kinek van S-kartonja, ugyanis ennek az információnak a nyilvánosságra kerülése az akkori törvények szerint sértette volna az érintett jogait.

Idén tavasszal pedig szélsőséges radikálisokat találtak a legnagyobb párizsi repülőtér, a Charles De Gaulle biztonsági személyzete között, sőt, tudnak szélsőséges muszlim nézeteket terjesztő katonákról is.


Címke:   radikalizmus börtönőr dzsihádizmus Franciaország