Jövőre indul a börtönépítés

Szerző: Videó: M1 Híradó / Vigh Dániel, Fotó: Havran Zoltán / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/jovore-indul-bortonepites-1022158/

Dátum: 2016.09.22.
Várhatóan már jövő márciusban elkezdődhet a börtönök építése az ország kilenc helyszínén. A két éven belül elkészülő büntetés-végrehajtási intézmények 6000 fogvatartott elhelyezésére lesznek alkalmasak.

Jövő márciusban kezdődhet el a börtönök építése kilenc helyszínen – közölte tegnap Csóti András, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BVOP) vezetője. Az altábornagy erről tíz európai ország (hazánk mellett Ausztria, Csehország, Olaszország, Lengyelország, Litvánia, Románia, Svájc, Szlovákia és Szlovénia) büntetés-végrehajtási képviselői előtt beszélt egy kerekasztal-beszélgetésen Pilisszentkereszten.

A parancsnok emlékeztetett: 2018-ig kilenc településen – Békés, Csenger, Heves, Kemecse, Komádi, Komló, Kunmadaras, Ózd és egy később kijelölendő város – épülnek új büntetés-végrehajtási intézmények. A kormány a megközelítőleg 102 milliárd forintból megvalósuló beruházással a börtönök túlzsúfoltságán és a munkaerőpiaci helyzeten akar javítani. A börtönök kihasználtságra kitérve Csóti András azt is elmondta, hogy 2010 óta körülbelül 10 százalékponttal csökkent a hazai bv-intézmények zsúfoltsága, amelyek jelenleg 131 százalékos kihasználtságúak. Ez a mutató az elmúlt hat évben 2014-ben volt a legmagasabb, akkor elérte 143 százalékot. A parancsnok kifejtette: az új büntetés-végrehajtási intézmények ezen az állapoton segítenek, hiszen a saját fejlesztésekkel együtt 6000 fogvatartott elhelyezésére lesznek alkalmasak, miközben várhatóan 2500 embernek teremtenek majd munkahelyet.

Jelenleg az ország 29 bv-intézetében mintegy 18 100 ember raboskodik, nagy többségük börtönben, 24 százalékuk fegyházban és csupán 4,4 százalékuk fogházban. A fogvatartottak közül 900-an külföldiek, akiknek egyharmada a határon túli magyarság köreiből kerül ki. A rácsok mögött valamivel több mint 1300 női fogvatartott él, és mindkét nemből csaknem négyezren töltik az előzetes letartóztatásukat. Csóti András kiemelte: a hazai fegyintézetekben évek óta csökken a fiatalkorúak száma, jelenleg 300-an vannak, ez a börtönpopulációnak mindössze 2 százalékát jelenti. Az altábornagy a fogvatartottak foglalkoztatásáról szólva elmondta: 2010-ben 60 százalékos volt, a legutóbbi adatok szerint azonban már 10 rabból 9 végez valamilyen munkát a börtönökben.

– Körülbelül tizenöt magyar állampolgár tölti büntetését szlovák börtönökben – mondta el lapunknak a konferencia szünetében Milan Ivan ezredes, a Szlovák Büntetés-végrehajtási Szervezet országos parancsnoka. Hozzátette, hogy az európai viszonylatban jól teljesítő magyar börtönrendszertől már számos pozitív példát sikerült átvenniük.

A mostani összejövetelt arra is szeretnék felhasználni, hogy a szlovák fogvatartottak reintegrációjával kapcsolatban tanácsot kérjenek a magyar kollégáktól.


Címke:   börtönépítés nemzetközi kerekasztal megbeszélés