Újabb üzemeket nyit a büntetés-végrehajtás

Szerző: Nagy Áron, Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/ujabb-uzemeket-nyit-buntetes-vegrehajtas-1036063/

Dátum: 2016.09.27.
Száraztésztagyártó üzemmel és tojóházzal egészül ki hamarosan a büntetés-végrehajtás üzleti portfóliója, és fejlesztik a fémfeldolgozó üzemet is, az új börtönök építéséhez kapcsolódóan. Új mosodát létesítenek Szirmabesenyőn, Északkelet-Magyarországon pékséget nyitnak, s bővülhet a külső bérmunka keretében foglalkoztatottak száma is – közölte lapunkkal Csóti András altábornagy. Az országos parancsnok szerint 2018-ra elérhető az elítéltek teljes foglalkoztatása.

Szűk két esztendő alatt elérhető a teljes foglalkoztatás a büntetés-végrehajtási (bv.) intézetekben Csóti András altábornagy szerint, azaz 2018-ban várhatóan már minden munkaképes elítélt dolgozni, illetve tanulni fog. Az országos parancsnok egy, a bv. gazdasági társaságait és az öt éve bevezetett központi ellátás eredményeit bemutató konferencián felidézte: 2010-ben azzal szembesült a kormány, hogy a rabok jelentős része sosem dolgozott életében, de a környezetük, felmenőik esetében sem találkoztak ezzel. Márpedig a tanulásnak és a munkának óriási szerepe van abban, hogy a büntetés eléri-e a célját vagy sem, ezért döntés született a kötelező foglalkoztatás bevezetéséről.

A központi ellátás pedig lényegében a felvevőpiacot teremtette meg, ez ugyanis azt jelenti, hogy az állami intézmények, amennyiben lehetőségük van rá, a fogvatartottak által gyártott bútorokat és egyéb eszközöket vásárolják meg. Így kerülnek például az iskolákba elítéltek által készített padok, táblák, de a rabok étkeztetését is nagymértékben a bv. mezőgazdasági üzemeiből származó hússal, zöldséggel és pékáruval oldják meg.

Mindemellett szabadpiaci értékesítésre, újabban már exportra is dolgoznak a bv. tizenegy gazdasági társaságának némelyikében. A foglalkoztatási mutató 2010-ben 55-60 százalék körüli volt, ma 87 százalék, ami nemzetközi viszonylatban már most is kiemelkedőnek számít. Közép-Európában ez az arány ugyanis 35 és 62 százalék között van. Csóti András kérdésünkre elmondta: hamarosan egy száraztésztagyártó üzemmel és tojóházzal egészül ki a bv. üzleti portfóliója.

De fejlesztik a fémfeldolgozó üzemet is, mivel a következő években felépülő börtönökhöz a rabok készítik majd a nyílászárókat – beleértve a zárkaajtókat – és a bútorokat. Az új intézeteket eleve úgy alakítják ki, hogy a jövőben ott őrzött elítéltek foglalkoztatása megoldott legyen – fűzte hozzá az altábornagy, példaként említve, hogy új mosodát létesítenek Szirmabesenyőn, Északkelet-Magyarországon pedig pékséget nyitnak. A bv. tervei között szerepel továbbá a külső bérmunkáltatás fejlesztése, amit az alacsony biztonsági kockázatot jelentő elítéltek számára elektronikus távfelügyeleti eszközzel biztosítanának.

Címke:   munkáltatás fejlesztések teljes foglalkoztatás