Nők, akik az ország legkeményebb bűnözői között dolgoznak

Szerző: Fotó: Hernád Géza / Nők Lapja Café

Link: http://www.nlcafe.hu/foto/20160928/nok-bortonben/

Dátum: 2016.09.28.
Kevés szó esik a büntetés-végrehajtásban dolgozó nőkről, pedig sokan dolgoznak a börtönökben. Az idén 120 éves Budapesti Fegyház és Börtönben jártunk, hogy bemutassuk, lehet-e három gyerek mellett fogvatartottakkal is kapcsolatot tartani, szabad-e félni, és bejön-e a pasiknál, ha valaki a büntetés-végrehajtásban dolgozik.
 
Keresztúri Krisztina egy budapesti kórház érsebészetén és urológiai osztályán dolgozott ápolónőként, amikor megtudta, egy ismerősének felajánlottak egy állást a Budapesti Fegyház és Börtönben. „Az ismerősöm félt, én nem, inkább kíváncsi voltam. Így 2007. óta a Gyűjtő a munkahelyem.” Az ápolónő 12 órás, váltásos műszakban dolgozik. Elsődleges feladata, hogy segítse az éppen rendelő orvosokat, de a gyógyszerosztást – a fogvatartottak porítva kapják az orvosságot és Krisztinának végig kell nézni, hogy be is vegyék – és esetenként a sürgősségi ellátást is ő végzi. „Rögtön az első napomon volt valaki, aki felvágta az ereit, a harmadik héten pedig történt egy önakasztás. Az első akasztott ember látványa azért mindenkit megérint”. A mosolygós ápolónő szerint lelkileg nem könnyű a munkája, de a rosszabb napok mellett vannak jobb, nyugalmasabb műszakok is. „Rögtön elmennék innen, ha a munkám hatással lenne a párkapcsolatomra.” Krisztina azt mondja, korrekt a kapcsolata a fogvatartottakkal, tisztában van vele, hogy vannak, akik megpróbálják kihasználni, de ezeket tudja kezelni.
 
Makainé Koleszár Tünde pszichológus asszisztensként dolgozik a Gyűjtőben. Nem volt ez mindig így, korábban az illetményszámfejtésen kezelte a pénzügyeket – közalkalmazottként. 2001-ben aztán lehetősége nyílt, hogy a hivatásos állomány tagja legyen, azóta hord egyenruhát. Dolgozott a fogvatartottak pénzügyeivel, tavaly óta pedig pszichológiai asszisztensként vesz részt a személyi állomány pszichológiai alkalmassági vizsgálatában. „A hivatásosoknál másfél évente van teszt és személyes elbeszélgetés.” Találkozik fogvatartottakkal is, a drogelterelés adminisztratív részét viszi, ezzel segítve a szakpszichológust, aki hat hónapon át foglalkozik azokkal az elítéltekkel, akik önként jelentkeznek a kábítószerről való leszokást segítő programba. Tünde azt mondja, nem rendítik meg a rácsok, számára nem jelent stresszt a börtön zárt világa. „Akkor sem félek, ha a fogvatartottak között vagyok. Nem is szabad félni, mert megéreznék, az pedig baj lenne”. Párja könnyen elfogadja a munkáját, hiszen a férfi is a bv-ben dolgozik, ráadásul a Gyűjtő családbarát munkahelynek minősül. Igaz, az lelkileg nem könnyű, ha sokáig nem jut el szabadságra.

Címke:   Budapesti Fegyház és Börtön női munkavállalók