Csökkenhet az elítéltek által indított perek száma és költsége

Szerző: Hiros.hu

Link: http://hiros.hu/kecskemet/hirek/csokkenhet-az-eliteltek-altal-inditott-perek-szama-es-koltsege

Dátum: 2016.09.29.
A magyarországi BV intézetekben elítéltek tömegesen nyújtottak be kártalanítási keresetet az Emberi Jogok Európai Bíróságához a nem megfelelő fogvatartási körülmények miatt. A perek során Magyarországot jelentős kártalanítási összeg kifizetésre kötelezték. Kötelezték továbbá arra, hogy dolgozzon ki egy cselekvési tervet a börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére. Salacz László Kecskemét országgyűlési képviselőjével beszélgettünk, aki vezérszónokként szólalt fel a lehetséges megoldásokról szóló parlamenti vitában.

- Milyen összegeket emésztenek fel a kártérítési perek, melyeket a magyarországi elítéltek indítanak Emberi Jogok Európai Bíróságánál?
-  Pontos számadatokkal nem rendelkezem, de az biztos, hogy jelenleg több mint négyezer per van folyamatban, tehát mindenképp rendkívül fontos, hogy mielőbb megoldást találjunk. Az Emberi Jogok Európai Bírósága jelenleg nagyjából 3000Ft/napot határoz meg a magyar perek estében. Ha a törvény megszületik, ez jelentősen csökkenhet a jövőben. A tervek szerint a nemzetközi bíróság előtt már folyamatban lévő ügyek visszakerülnének a magyar bíróság joghatósága alá, a napi tételek pedig jelentősen csökkennének. Alsó határ 1200Ft, felső határ pedig 1600Ft lenne, a Büntetés-végrehajtási Bíró belátása szerint dönthet ezen határokon belül. Tehát a magyar kormány a pereket vissza akarja szerezni saját fennhatósága alá, és a BV bíró jogkörét kitágítva ő fog dönteni a kártalanítási perek ügyében. A nem megfelelő ellátási körülmények között eltöltött napok számát egy napi tétellel felszorozva adja ki a végső kártalanítási összeget.

- És ez csak az egyik eleme a törvénytervezetnek.
- A probléma megoldása érdekében a magyar kormány két irányban indult el. Egyrészt új börtönök építésével próbálja enyhíteni a problémát. Ez nyolc új börtön építését jelentené, mely során 6200 férőhellyel bővülnének a férőhelyek. A másik irány a jogszabály módosítása, a reintegrációs őrizet kiterjesztése.

- Mit jelent a gyakorlatban a reintegrációs őrizet?
- Ez azt jelenti, hogy az elítéltek a büntetés utolsó részét az általuk megjelölt, és a BV bíró által jóváhagyott ingatlanban tölthetik le. A bíró előzetes tanulmányok alapján, szakvélemények kikérése, a megadott lakcím helyszíni ellenőrzése után születik meg a döntés. Egy BV alkalmazott bokabilincset helyez az elítélt egyik bokájára. Olyan ez, mint egy elektronikus nyomkövető, ami jelez az elítéltnek is, ha közelít a számára kijelölt zóna határaihoz, illetve annak átlépése esetén jelez a központba is. Ha az elítélt megszegi a szabályokat, büntetését a BV intézetben kell letöltenie.

- Mennyire vált be ez a típusú őrizet?

- 2016 áprilisában volt egy felmérés, ami kimutatta, a reintegrációs őrizetből még senkit nem kellett visszahelyezni a börtönbe. Nagyon hatásos tehát ez a rendelkezés, mely azért is előnyös, mert az elsőbűntényesek, amikor bekerülnek, tapasztalt bűnözőkkel kerülnek kontaktusba. Mire letöltik büntetésüket, a „börtönakadémiát” kijárva ők is elindulhatnak a sötét oldal felé. A családjával töltött időszaknak köszönhetően nagyobb esély van a társadalomba való visszaintegrálódásra.

- Mely elítéltekre vonatkozik a könnyítés?

- Eddig az elsőbűntényesekre vonatkozott, most a jogszabály módosításával ez ki lesz terjesztve a visszaesőnek nem tekinthető bűnismétlőkre is. Ezen túl az időtartamban is bővítést jelent az új jogszabály. Eddig a büntetésük utolsó hat hónapját tölthették az adott ingatlanban az elítéltek, most ez gondatlan bűncselekmények esetén felemelkedik egy évre, szándékos bűncselekmények esetén pedig tíz hónapra.

- Vannak fokozatok, míg egy elítélt problémája eljut a bíróságig?

- Az elítélteknek első körben lesz egy panaszbenyújtási joga a BV intézet parancsnokához az ellátási körülmények javítása miatt. Amennyiben az intézet vezetője nem tud ennek eleget tenni, illetve az elítélt úgy gondolja, hogy számára nem megfelelő az intézkedés, úgy kifogást nyújthat be. Ezután nyílik lehetősége arra, hogy keresetét benyújtsa a bírósághoz. 

- Milyen elemei vannak még a törvénycsomagnak?
- A törvénycsomag érinti az elítélt anyák és gyermekük közös BV intézeti elhelyezését is. Erre eddig csak abban az esetben volt lehetőség, ha a büntetés letöltésének ideje alatt szült az anya. Most már arra is lehetőség van, hogy ha az elítélés előtt szült, de időközben megkezdte büntetése letöltését, kérvényezheti, hogy gyermeke – annak egy éves koráig - vele lehessen a fegyintézetben.

- Mi az útja és az esélye a törvényjavaslatnak?

- Az általános vitát követően jövő héten lesz a törvényalkotási bizottság ülése, ahol lezajlik a részletes vita, majd ezt követően terjesztik be a Parlament elé a törvényjavaslatot. Mivel 50%-os törvényről van szó, jó eséllyel el lesz fogadva.


Címke:   kártérítés törvénymódosítás parlamenti vita