Egyenruhások országa leszünk

Szerző: K. G. G. / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/egyenruhasok_orszaga_leszunk/2491331/

Dátum: 2016.09.30.
Folyamatosan toboroz új tagokat a honvédség, a rendőrség és a büntetés-végrehajtás. Szinte már egymással versenyez a három egyenruhás testület, hogy feltöltse betöltetlen pozícióit.

Fogas kérdés

A katonának jelentkezők közül a legtöbben a fogorvosi vizsgálaton véreznek el. – Azért nagyon fontos az egészséges fogsor, mert a fogfájás egy katonát teljesen harcképtelenné tud tenni. Egy külső hadszíntéren csak orvosi alapellátásban tud részesülni, így a fogfájást szeretnénk mindenkinél kiküszöbölni. Akinek nincs rendben a fogsora, annak adunk rá időt, hogy felkeressen egy fogorvost – mondta Lipták őrnagy.

– Egyértelműen a fizetés miatt jelentkeztem katonának – mondta a 22 éves Szoboszlai Dávid. A szegedi fiatalembernek és társainak, összesen harminc főnek tartott tegnap délelőtt egy utolsó tájékoztatót hétfői bevonulásuk előtt a honvédség a szegedi toborzóirodában. Ők már mindannyian túlestek és megfeleltek az előírt fizikai, egészségügyi és pszichológiai felmérőkön.

– Gépésznek tanultam, de nem találtam jó fizetéssel járó ajánlatot. Hosszabb távra tervezek a katonaságnál, amivel külföldre is eljuthatok – magyarázta Dávid, aki kiképzése után Szentesen lesz szerződéses katona.

A 25 esztendős csongrádi Czibulya István a csapatszellem miatt jelentkezett a honvédséghez. – Korábban egy csongrádi iskolában voltam karbantartó, de már régóta el akartam menni onnan. Bruttó 120 ezer forintot kerestem. A katonaságnál a cafeteriával együtt a kezdő nettó fizetésem lesz ennyi. Én is Szentesre kerülök majd tehergépjármű-sofőrnek – mondta.

– Gyerekkorom óta katona akartam lenni. Fegyverműszerészként végeztem Csongrádon, és a katonaságnál kerülhetek legközelebb a szakmámhoz. Korábban Vásárhelyen voltam csomagoló – magyarázta a békéssámsoni Györgyi Dániel. A 22 éves fiatalember Hódmezővásárhelyre kerül a fegyverszerelő rajba, és szeretné továbbképezni magát.
 
A honvédség folyamatosan keres soraiba szerződéses katonákat, ám a rendőrség a határvadászok toborzása miatt versenytársuk lett, hiszen a két szervezet nagyjából hasonló réteget próbál megnyerni magának. Lipták József őrnagy mégsem tart attól, hogy elfogynának a katonai pálya iránt érdeklődők. – Mi a nyolc általánost végzettektől a diplomásokig keresünk új tagokat – mondta a szegedi toborzóiroda vezetője. Egy leendő határvadásznak legalább érettségivel kell rendelkeznie. Éppen tegnap tartottak tájékoztatást a képzésről a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályán nyilvántartásba vett álláskeresőknek a rendőrségen. Az álláskeresőket a hivatal a tájékoztató helyszínéről e-mailben értesítette, de hogy hányan kaptak ilyen tartalmú levelet Csongrád megyében, azt nem árulták el.

– Körülbelül negyvenen voltunk a tájékoztatón – mondta egy neve elhallgatását kérő férfi, aki részt vett az előadáson. – Bruttó 220 ezer forint fizetésről volt szó, ha az ember megfelel minden kritériumnak. Nagyok az elvárások, túl sok az ígéret, nálunk november elején jön a baba, úgyhogy nem hiszem, hogy határvadász lesz belőlem. Szerencsére elhangzott, hogy nem kötelező jelentkezni erre a munkára, így nem esem ki az álláskeresők rendszeréből – mondta a férfi.

Az országban 2019-ig megnyíló öt új börtön miatt a büntetés-végrehajtás is toboroz, többek között börtönőröket. Honlapjukon a cafeteria, a lakhatási és utazási támogatás mellett minimum bruttó 220 ezer forint fizetést ajánlanak.
 
Tudta?

Szerződéses katonának minden 18 és 65 év közötti magyar állampolgár jelentkezhet. Aki megfelel a nagyjából két hónapig tartó egészségügyi, fizikai és pszichológiai alkalmasságin, az egy tízhetes alapkiképzésben részesül Szentendrén. Ezután a katonák aláírják ötéves szerződésüket, és elkezdik munkájukat kijelölt szolgálati helyükön. A bruttó alapbér a féléves próbaidő alatt 165 ezer forint, ami mellé utazási támogatás és 10 ezer forint Erzsébet-utalvány jár. A fél év után az alapbér bruttó 225 ezer forintra emelkedik, amit tovább növel a főiskolai vagy egyetemi diploma.

Címke:   utánpótlás toborzás felvétel rendvédelem