Kunmadarason is megkezdődött a toborzás

Szerző: SZÓLJON

Link: http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/pr/kunmadarason-is-megkezdodott-a-toborzas-686629

Dátum: 2016.10.02.
Kilenc új börtön épül Magyarországon 2018-ig, az egyik ezek közül Kunmadarason, amely ezer fogvatartott elhelyezésére lesz alkalmas.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága tavaly év elején írt ki börtönök felépítéséhez alkalmas területek felajánlására országos pályázatot. A megadott határidőig 40 település jelentkezett, köztük Kunmadaras Nagyközség Önkormányzata is. A benyújtott pályázat nyert, így a volt szovjet katonai repülőtér 20 ha-os területén kezdődhet meg majd az építkezés. Hazánkban Kunmadarason kívül Békésen, Hevesen, Csengeren, Kemecsén, Komádiban, Komlón és Ózdon épül új bv. intézet.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet kapta azt a feladatot, hogy készítse elő a felvételét a kunmadarasi börtön 500 fős személyi állományának. A büntetés-végrehajtás és a Kunmadarasi Önkormányzat együttműködése alapján október 3-tól toborzóiroda nyílik a Karcagi út 15. szám alatt, ahol Ványi László bv. alezredes toborzótiszt és munkatársa várja a jelentkezőket.

A toborzási tevékenység egyik mérföldköve volt a szeptember 23-ai berekfürdői tanácskozás, ahol a térség polgármesterei találkoztak a büntetés-végrehajtás képviselőivel. A megbeszélésen Győri Levente bv. alezredes, a BVOP Humán Szolgálat osztályvezetője tartott tájékoztatót a polgármestereknek a büntetés-végrehajtási szervezetről és a férőhely-bővítési programról, majd Tóth Gábor bv. ezredes, intézetparancsnok tartott rövid előadást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet alapfeladatairól, célkitűzéseiről, a szakterületek munkájáról, az együttműködési megállapodásaikról és természetesen a kunmadarasi intézet toborzási feladatairól, tevékenységéről. A megjelent polgármesterek egyhangúan úgy nyilatkoztak, hogy minden segítséget és támogatást megadnak annak érdekében, hogy a régió munkavállalói mind szélesebb körben tájékozódhassanak a kunmadarasi intézet állományába történő jelentkezési feltételekről.

Az állás betöltéséhez alapvető feltétel a betöltött 18. életév, a büntetlen előélet és a magyar állampolgárság. A fizikai alkalmassági vizsgálatok már megkezdődtek, azonban a felvétel többlépcsős, orvosi és pszichikai vizsgálat is szükséges, illetve a kifogástalan életvitelt is igazolni kell. A tervek szerint ütemezetten történik a felvétel, jelenleg a felügyelői személyi állomány toborzása élvez prioritást, hogy mihamarabb kellő gyakorlattal és rutinnal rendelkezzenek a munkakezdéshez. A jelentkezők büntetés-végrehajtási szakképzésben részesülnek, majd gyakorlaton vesznek részt. A képzések és a gyakorlatok befejezését követően 2018-ban már a teljes személyi állománnyal, valamint a fogvatartottak betelepítésével nyílhat meg a börtön.

A kormány által meghirdetett férőhelybővítési program 2500 új munkahelyet teremt, ezzel és a saját beruházásokkal összesen 6000 férőhellyel bővül a börtönök kapacitása, várhatóan 100 százalék alá csökkentve az átlagtelítettséget.


Címke:   börtönépítés toborzás Kunmadaras Szolnok