Háromezren vállalnának munkát börtönben

Szerző: Suki Zoltán, MTI Fotó: Koszticsák Szilárd / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/haromezren-vallalnanak-munkat-bortonben-1064428/

Dátum: 2016.10.05.
Eddig csaknem 3000 önéletrajz érkezett a büntetés-végrehajtási szervezethez és 2500-an már a jelentkezési lapot is kitöltötték azok közül, akik az országban jövőben felépülő börtönökben szeretnének dolgozni – tájékoztatta a Magyar Időket tegnap a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) kommunikációs főosztálya. Ismertetésük szerint a felvételi eljárások a héten kezdődtek. Először a jelentkezők fizikai, majd pszichikai, utána pedig egészségügyi alkalmasságát vizsgálják, utoljára pedig azt ellenőrzik, hogy az életvitelük kifogástalan-e.

Ha valakit felvesznek, akkor egy 27 hetes szakmai képzésen kell részt vennie. Az iskola idején már teljes fizetést, térítésmentes szállást, kedvezményes étkezési lehetőséget és utazási költségtérítést biztosítanak a jelentkezőknek, akik természetesen nem csak börtönőrök lehetnek. Egyebek mellett egészségügyi és gazdasági munkakörökbe is várják a leendő munkatársakat, akiknek minimum 18 évesnek, büntetlen előéletűnek, magyar állampolgárnak és érettségizettnek kell lenniük. Jelentkezni a Bv.gov.hu weboldalon is lehet.

Az új munkaerőre azért van szükség, mert a kormány úgy döntött, hogy 2016–2019 között kilenc településen – Bátonyterenye, Békés, Csenger, Heves, Kemecse, Komádi, Komló, Kunmadaras, Ózd – épít új börtönöket, többek között a jelenlegi zsúfoltság enyhítése érdekében. A helyszínek kiválasztásánál a kriminalisztikai statisztikák mellett a munkanélküliségi adatokat is figyelembe vették. Az új beruházásokkal összesen 6000 férőhellyel bővül a börtönök kapacitása, várhatóan 100 százalék alá csökkentve az átlagtelítettséget.

A férőhelybővítéshez 2016-ban 1,2 milliárd, 2017-ben 30,4 milliárd, 2018-ban 51,3 milliárd, 2019-ben 20 milliárd forint áll rendelkezésre. A BVOP korábbi közlése szerint jelenleg mintegy kilencezer ember dolgozik a büntetés-végrehajtási szervezetnél, akik a fogvatartottak őrzéséért, szállításáért, munkáltatásáért, élelmezéséért, egészségi állapotáért felelnek. Munkatársaik 29 börtönben mintegy 18 ezer embert tartanak fogva. Az elítéltek foglalkoztatásáról tizenkét, 100 százalékban állami tulajdonú gazdasági társaság gondoskodik.


Címke:   börtönépítés toborzás kiválasztás munkavállaló