Havonta kétszer vásárolhat egy elítélt: akcióznak is időnként a csillag börtön boltjában

Szerző: K. G. G. Fotó: Kuklis István / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/havonta_ketszer_vasarolhat_egy_elitelt_akcioznak_is_idonkent_a_csillag_borton_boltjaban/2492053/

Dátum: 2016.10.05.
Elégedettek az elítéltek a Csillag börtön boltjának kínálatával. A fogvatartottak kevés pénzből gazdálkodhatnak, az árak azonban sokszor még a szabad világban lévőnél is magasabbak.

Tudta?

A Csillag börtön boltjában az elítéltek havi két vásárlásának pontos menete van, általában szintenként osztják be azt. Zöldségből és gyümölcsből fogy a legtöbb, nyáron a dinnye és a fagylalt a legnépszerűbb, de hajzseléből, borítékból és bélyegből is sokat adnak el. Egy termékből egyszerre meghatározott mennyiség vásárolható. Papír zsebkendőből például 400 darab. Minden fogvatartott mágneskártyán tartja a keresetét vagy tanulmányi ösztöndíját, amit a kapcsolattartók is kiegészíthetnek

– Éppen a középiskolát végzem a börtönben, amiért az államtól havonta néhány ezer forint támogatást kapok – mondta Miklós.

– Ez az összeg megy a mágneskártyámra, ennyiből tudok gazdálkodni egy hónapban – árulta el az 57 éves Miklós.

A férfi tizenkét éve van börtönben, és elmondása szerint még tizenkilenc évet kell maradnia a rácsok mögött a szegedi Csillagban. – Ennyi pénz nem lenne elég az összes kiadásomra. Szerencsére a húgom havonta küld nekem egy öt kilós élelmiszercsomagot. A Csillag boltjában így többnyire különböző tisztálkodási szereket, felvágottakat, kávét, édességet és cigit vásárolok – folytatta a férfi. A Csillagban a dohányáru is a bolt készletéhez tartozik, a trafiktörvény ugyanis nem vonatkozik a börtönökre: a rácsok mögött nem kellett kialakítani Nemzeti Dohányboltot.

– Mivel egy hónapban csak kétszer lehet lejönni vásárolni, így a pénzemet két részletben költöm el. Nagyon elégedett vagyok a börtönbolt kínálatával. Ami nem kapható, kérésre azt is beszerzik a következő vásárlásra. Ilyen például egy póló vagy egy alsónadrág. Megadom a pontos méretet, és engedélyeztetés után már meg is vásárolhatom – magyarázta Miklós. Felvágottból egyszerre csak kis mennyiséget vesz, mivel a zárkákban azok szűkössége miatt nincs hűtőszekrény. – Ha egy zárkatársnak születésnapja van, általában valami sütit készítünk neki. Ilyenkor mindenki vesz egy-egy hozzávalót a kártyájával, így tudjuk összedobni a rávaló összeget – magyarázta.

A börtönboltban a tőkehúsokon és a friss pékárun kívül minden kapható. Kenyér és zsemle azért nincs, mert azt az elítélteknek a börtönben működő pékségben sütik – a napi fejadag pedig elég nekik. Az ország tizennégy börtönét – így a Csillagot is – árucikkel a büntetés-végrehajtás egyik saját cége, az Annamajori Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. látja el. – Hatezer elítélt vásárolhat nálunk egységes árakon. Zöldségfélékből a saját gazdaságunk termékei is kaphatók a boltokban, de főleg beszállítókkal dolgozunk. Ha akciósan tudunk beszerezni valamit, mi is akciósan áruljuk tovább – mondta Zolta Csaba ezredes, az Annamajori kft. helyettes ügyvezető igazgatója.


Címke:   Szeged Bv. Kft. Annamajor kivásárlás bolt