Franciaország új börtönöket épít

Szerző: Fotó: France 3 Auvergne / MTI / ÖBE

Dátum: 2016.10.06.
Manuel Valls francia miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy a kormány 33 új büntetés-végrehajtási intézmény építéséről döntött, azaz 16 ezer új férőhelyet hoznak létre a börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére.

A 2017-es költségvetési tervezetben 3900 zárkával kilenc új fegyház építése, valamint 28 olyan részleg átadása szerepel 2400 zárkával, ahol a társadalomba való visszailleszkedésre készítik fel a szabaduló elítélteket - írta közleményében Jean-Jacques Urvoas igazságügyi miniszter.

A tárca azt kérte mintegy negyven prefektustól, hogy december 16-ig jelöljék ki azokat a helyeket, ahol új fegyházak épülhetnek. A végső döntést 2017 januárban teszi közzé a minisztérium.

"Meg kell építeni 33 új büntetés-végrehajtási intézményt: 32 fegyházat és egy fogházat, 28, szabadulást felkészítő részlegre is szükség van, 12 börtönt pedig fel kell újítani" - mondta a miniszterelnök csütörtökön a dél-franciaországi Agenben, a büntetés-végrehajtás egyik oktatási intézményében, ahol börtönőröket képeznek.

Franciaországban jelenleg 187 börtön található, amelyek túlzsúfoltságát rendszeresen szóvá teszik az uniós intézmények. A francia hivatalos adatok szerint szeptemberben 116 százalékos volt a börtönök telítettsége, az 58 587 helyen 68 253 elítélttel, akik közül 1439-en a földre helyezett matracokon alszanak a zárkákban.

Manuel Valls elismerte, hogy "a helyzet drámai, egyes börtönökben 140 százalékos a túlzsúfoltság".

"Túl sok a lerobbant intézmény, túl sok az olyan zárka, amelyen többen osztoznak, túl sok matrac van a földön a börtöneinkben. Ez a környezet nem méltó Franciaországhoz" - mondta a látogatáson a miniszterelnök.

Az igazságügyi minisztérium szeptemberben a börtönök túlterheltségét jelölte meg az iszlamista radikalizmus terjedése egyik okaként.

Franciaországban jelenleg 1300 radikális elítélt van, s 340 embert terrorizmus miatt börtönöztek be, nyolcvan százalékuk még ítéletre vár. 

A 2017-es költségvetési tervezetben 1,158 milliárd euró fordítható új börtönök építésére. Az igazságügyi tárca költségvetését az idei 6,3 milliárd euróról jövőre 6,9 milliárd euróra emeli a kormányzat, amely a terrorizmus elleni harcra fordított összeggel együtt 9 százalékos emelkedést jelent az igazságügyi minisztérium számára.


Címke:   börtönépítés zsúfoltság bővítés Franciaország