Szabadlábon is hallgatható lesz az új börtönrádió

Szerző: Vigh Dániel, Fotó: Havran Zoltán / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/szabadlabon-hallgathato-lesz-az-uj-bortonradio-1074598/

Dátum: 2016.10.09.
Az egész országban hallgatható adót indítanak hamarosan a börtönrádiósok. A rácsokon kívül is fogható börtön­adóhoz a csapat összeállt, a technikai eszközökre viszont támogatásokat gyűjtenek.

Az Adj Hangot Egyesület a fegyintézetek falain kívül, a nagyközönség által is hallgatható műsort szolgáltat a fogvatartottak irodalmi, vallási, zenei, utazási, valamint portréműsorainak legérdekesebb részeiből, valamint a már szabadult, volt börtönrádiósok idekint készített műsoraiból – tudtuk meg az egyesülettől, amely 2014-ben brit mintára honosította meg hazánkban a börtönrádiót. Jelenleg három magyarországi büntetés-végrehajtási (bv) intézetben sugározzák az adást: Vácon (Rács FM) és Győrben (Sing Sing FM Győr) felnőtt férfi fogvatartottak, a budapesti Gyorskocsi utcában (Hessz FM) pedig női fogvatartottak készítenek műsorokat sorstársaiknak. A Hessz FM-ről korábban lapunk is írt riportot.

A börtönrádió zárt láncú, kizárólag a fegyintézetek lakói által, a cellák televízióin fogható program, amelyet a fogva­tartottak készítenek, tapasztalt újságírók, pszichológusok és más szakemberek segítségével a fegyintézet biztonsági előírásait, etikai irányelveit figyelembe véve. A kezdeményezés célja, hogy a fogvatartottak közreműködésével olyan belső információs és kommunikációs fórumot hozzon létre a raboknak, amely segít a rácsok mögötti feszültség csökkentésében, a konfliktuskezelésben, valamint a szabadulás utáni visszailleszkedésben.

A most készülő, a börtön falain kívül élő közönségnek szánt műsorok célja pedig az, hogy bepillantást engedjen a zárt világba, és beszámoljon azokról a személyes történetekről is, amelyekről kevesebb szó esik: az emberségről, a megbánásról és az újrakezdésről. A börtönön kívül is hallgatható program beindításához az egyesület már kapott felajánlásként egy budapesti helyiséget, a stúdió berendezéséhez azonban a leendő hallgatók támogatását kérik. Az egyesület elsősorban pénzadományt vár, amelyből fejhallgatókat, mikrofonokat, kábeleket, hangkártyákat, akusztikai elemeket vásárolnának. A gyűjtés az ismert Adjuk Össze közösségi adománygyűjtő oldalon indult, Börtönrádió szabadon címmel.


Címke:   börtönrádió Adj Hangot Egyesület nyilvánosság