Rockopera a rács mögött

Szerző: Rozmán László, Fotó: Berán Dániel / heol.hu / Keszthelyi Valéria, Abóczki Attila, Eged Dávid / Eger TV

Link: http://www.heol.hu/heves/kozelet/rockopera-a-racs-mogott-687585

Dátum: 2016.10.08.
Az István a királyt adták elő az elítéltek az egri börtönben. A nők és a férfiak is külön próbáltak.

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön férfi rabjai, valamint az egri börtön női elítéltjei közösen adták elő pénteken Szörényi Levente és Bródy János: István a király című rockoperáját. A próbák a két intézetben külön-külön zajlottak, csupán az előadás napjának délelőttjén tudtak közösen próbálni a rabok.

– Fontos, hogy minden pozitív kezdeményezést támogassunk, ami a börtönben eltöltött mindennapokat színesítheti és könnyebbé teszi a fogvatartottak beilleszkedését a szabadulásuk után – mondta el az előadás előtt dr. Budai István bv. ezredes, a nógrádi intézet parancsnoka. Hozzátette: a büntetés-végrehajtás egyik legnagyobb kihívása az, hogy kit fognak visszaadni a társadalomnak. Szavai szerint a munka mellett a rabok személyiség-fejlődésére is oda kell figyelni, éppen ezért nagyon fontos, hogy a szabadidejüket is hasznosan, értelmesen töltsék el.

– Az elítéltek önállóan találták ki, hogy szeretnék közösen begyakorolni és előadni az István a királyt. Az egri intézettel hosszú évek óta jó kapcsolatot ápolunk és ez most egy közös próbálkozás, hogy külön készülnek a nők és a férfiak. Ezen kívül sok művészeti foglalkozásunk is van: mesekör, képzőművészeti vagy drámaszakkörön is részt vehetnek az elítéltek – tette hozzá a parancsnok. – Fontosnak találom, hogy a bűnelkövetők találjanak a mindennapjaikban kapaszkodókat, amik segítségével később motivációt szerezhetnek a szabadulásuk utáni élethez – zárta szavait.

– Az elmúlt időszakban már sok közös programon vagyunk túl a balassagyarmati intézettel. Leginkább a családi kapcsolatok újraépítése a szerepe az ehhez hasonló kezdeményezéseknek. Fontosnak tartjuk a helyi közösségért végzett jóvátételi munkákat mindkét intézetben. A balassagyarmati fegyház fogvatartottainak kezdeményezését, hogy egy közös darabot mutassunk be, is szívesen fogadtuk. A felkészülés két helyen, egymástól függetlenül zajlott, csupán a felkészítő kolléga látogatott el néha Egerbe és nézte meg, hogy áll a felkészüléssel a másik csoport – árulta el Juhász Attila parancsnok, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője. Elmondta: az intézet nagy hangsúlyt fektet minden olyan tevékenységre, amely a fogvatartottakat kizökkenti a mindennapok szürkeségéből. Ebben segít a drámakör és meseterápiás csoport, illetve a különböző képzőművészeti foglalkozások, amelyek folyamatosan jelen vannak az intézet életében.

Kapás Pál elítélt tavaly tavasszal találta ki, hogy az István a királyt színre vinnék. Hamar megtalálták a közös hangot az intézetek vezetőivel, így elkezdődhettek a próbák. Sokan segített, hogy többen is mentorálták a kis csoportot. Pál elmondta, hogy a színház világával a börtönben ismerkedett meg.

– Teljesen mással foglalkoztam korábban, de annyira erős Gyarmaton a művészeti irány, hogy mindenkit beszippant. A darab fő mentora az intézet pszichológusa volt, aki többször is ellátogatott Egerbe és ő követte nyomon az egri lányok munkáját is. Rengetegszer megnéztük az eredeti darabot és akinek passzolt a hangszíne a karakterhez, az kapta a különböző szerepeket. Igyekeztünk úgy alakítani a darabot, hogy akik már foglalkoztak zenével ők vigyék a nagyobb szerepeket.

Renáta az egri bv. intézet lakója elmondta, hogy nagyon összekovácsolta a csapatot a közös munka, hiszen a próbák mellett ők maguk varrták és festették a jelmezeket. – Nagyon nagy feladat volt az István a királyt megtanulni, hiszen a darab az Magyarország egyik nemzeti kincse. Tíz éves koromban láttam először az István a királyt, és eleve nagyon szeretem ezt a műfajt. Nehéz és nagy felelősség jól előadni és feldolgozni ezt a művet és remélem, hogy jól sikerül.

/

Címke:   Eger Balassagyarmat börtönszínház rockopera